hr | en

Zagreb, 10.02.2020.

Opt. Dragan Cavic koji se tereti za ubojstvo djevojčice Zrinke Gmaz i teško ranjavanje njezinog brata i bratića dok su se na okupiranom području Petrinje, tijekom trajanja primirja, kupali i sunčali na obali Kupe, danas ja na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen optužbe.

Sudsko vijeća je zaključilo da personalni dokazi izvedeni tijekom rasprave nisu nedvojbeno uvjerili vijeće u okrivljenikovu krivnju. Svjedoci ispitani tijekom postupka naime, nemaju neposrednih saznanja o predmetu optužbe. Istraga ovog slučaja započela je još 1999. godine. Opt. Čavić je cijelo vrijeme nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Na djevojku i dvojicu mladića pucano je 16. srpnja 1993. dok su se kupali na lijevoj obali Kupe na području Nove Drenčine, Petrinja. Optuženik je, stoji u optužnici, u to vrijeme bio pripadnik izviđačko-diverzantske grupe 31. petrinjske brigade koja je doista bila na tom području, no nitko ga nije vidio da puca na djecu. Pričalo se po selu da se hvalio pucnjavom u kojoj su stradali kupači, ali to, kako je rekla sutkinja Jadranka Kos, nije bilo dovoljno za osudu.

Tog je dana prema Zrinki, njezinom bratu i bratiću ispaljeno više hitaca. Djevojka je zadobila prostrijele po cijelom tijelu, nije bilo šanse da preživi. Domagoj i Ivan teško su ozlijeđeni. Neki svjedoci su tvrdili da je ovaj zločin počinjen iz čiste obijesti, tek kako bi se poremetilo primirje koje je u ono vrijeme vladalo na tom području. Kako je UNPROFOR trebao nadzirati provedbu primirja, istražni sudac iz Siska tražio je njihove pripadnike da pomognu obaviti očevid na desnoj obali Kupe, odakle je pucano. Međunarodne snage su to odbile, zbog čega se nikada nije došlo do kvalitetnih dokaza koji bi nedvojbeno potkrijepili optužnicu.
Tek nekoliko dana kasnije, 4. kolovoza 1993. jedan je čovjek pronašao četiri metka, te ih donio istražiteljima u Sisku. Oni su ih odmah poslali na vještačenje, a balističari su zaključili kako se najvjerojatnije radilo o streljivu iz automatske puške ili puškomitraljeza, objasnila je sutkinja Jadranka Kos, predsjednica vijeća.