hr | en

Na konferencija za novinare u Kući ljudskih prava Zagreb, 08. lipnja 2015., Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, odaslali su apel Vladi RH u vezi što hitnijeg donošenja zakona o civilnim žrtvama rata kojim bi se na sveobuhvatan način obeštetili svi civili koji su stradali tijekom rata kao i članovi obitelji ubijenih ili nestalih civila.

Tijekom konferencije predstavljen je i TV spot, nastavak medijske kampanje “Žrtve su predugo čekale”, autorskog dvojca Andreja Korovljeva, redatelja i Barbare Blasin, grafičke dizajnerice.

U kampanji, TV spotu prikazane su sudbine/lica civilnih žrtava rata s ciljem utjecaja na odgovorne u institucijama a kako bi se promjenio odnos prema civilnim stradalnicima i kako bi se donio sveobuhvatni paket zakonskih mjera s kojima bi se žrtve obeštetile.

U kampanji, TV spotu se pojavljuju: ZEMINA JAROŠ Osijek / Ljiljana Jaroš, Zeminina kći, poginula je 1992. kao  četrnaestogodišnja djevojčica tijekom granatiranja Osijeka. Ona je jedna  od nekoliko stotina poginule djece. U Hrvatskoj još uvijek ne postoji  službeni registar djece i drugih civila stradalih u ratu. / DALIBORKA MIKULIĆ Slavonski Brod / Daliborka Mikulić, kao dvanaestogodišnja djevojčica, teško je stradala 1992. godine tijekom  granatiranja Slavonskog Broda, u dvorištu stambene zgrade. Od proljeća do jeseni 1992. u Slavonskom Brodu 65-ero djece je ranjeno, a 27-ero ih  je smrtno stradalo. Do sada nitko nije odgovarao za ovaj zločin. / ĐORĐE GUNJEVIĆ Pakrac / Đorđe Gunjević 1991. zatočen je od pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u logoru Bučje. Organizirao je evakuaciju  400 bolesnika i osoblja pakračke bolnice. Potom su ga zatočili i mučili  pripadnici hrvatskih postrojbi u Pakračkoj Poljani. / KREŠIMIR IVANČIĆ Daruvar / Zdravko Ivančić, Krešimirov otac, odveden je i  ubijen 1994. u okolici Daruvara od strane pripadnika srpskih postrojbi.  Suđenje za ovaj ratni zločin nije provedeno jer su optuženici nedostupni  hrvatskom pravosuđu. Krešimir i njegova sestra državi moraju vratiti  430.000,00 kuna. Vrhovni sud RH presudio je da na odštetu zbog usmrćenja  oca isplaćenu 2008. godine nemaju pravo. / MARICA KADIĆ Petrinja / Nikolu i Katu Dumbović, roditelje Marice Kadić,  odveli su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 1991. iz sela Gore  kraj Petrinje. Njihova tijela nisu pronađena, a za zločin u kojem je  stradalo više od 10 mještana nitko nije odgovarao. Zahtjev za  obeštećenje radi usmrćenja roditelja je odbijen. Marica i njene sestre  moraju platiti troškove u iznosu od 56.250,00kn. / ROBERT KAJUŠIĆ Zagreb/Robert Kajušić, kao dvanaestogodišnjak, stradao je  od mine zaostale nakon rata. Ostao je bez desne šake i trajno izgubio  vid. U Hrvatskoj je od 1991. do danas od mina stradalo oko 2.000 osoba.  Oko 500 osoba je poginulo, a ostali/e stradalnici/e žive s ozbiljnim  tjelesnim oštećenjima. Oko 900 km^(2) još uvijek čeka na razminiranje. / VJERA SOLAR Sisak/ Ljubica Solar, Vjerina devetnaestogodišnja kći,  ubijena je 1991. u Sisku snajperskim hicem kroz prozor. Za ovaj zločin  još uvijek nitko nije osuđen. Vjerin zahtjev za odštetu zbog usmrćenja  kćeri je odbijen i prijeti joj naplata sudskih troškova.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću