hr | en

Povodom dvadeset i druge obljetnice od zločina koji su se dogodili nad mještanima Voćina i okolnih sela, Hrvatima i Srbima, u razmaku od samo nekoliko dana, tijekom prosinca 1991. godine, podsjećamo javnost da kazneni postupci za ratne zločine počinjene na ovom području, u oba slučaja, nisu rezultirali kažnjavanjem počinitelja niti omogućili moralnu satisfakciju žrtvama i njihovim srodnicima.

Područje Voćina i okolnih sela je od kolovoza do prosinca 1991. godine bilo pod kontrolom srpskih snaga. Tada su počinjeni brojni zločini nad Hrvatima, od strane “Šešeljevaca” i “Belih orlova”, dobrovoljačkih paravojnih jedinica.

Ulaskom HV-a na područje Voćina i okolice, zločini nad civilnim stanovništvom ne prestaju. U idućih nekoliko dana događaju se ubojstva i nestanci Srba koji su ostali u svojim domovima.

Nadležne institucije u RH samo su djelomično procesuirale zločine nad Hrvatima u Voćinu a sam predmet je bio obuhvaćen optužnicom Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju protiv Vojislava Šešelja i to s namjerom da se ukaže na ciljeve i metode udruženog zločinačkog poduhvata za koje se tereti Šešelj kao i na obrazac činjenja zločina nad nesrpskim stanovništvom u ostalim dijelovima Hrvatske i BiH.

Za zločine nad Srbima u Voćinu, nakon ulaska postrojbi HV-a, dosada nitko nije odgovarao.

U nastavku se nalazi cjelovito priopćenje s nepotpunim popisom svih žrtava zločina u Voćinu uz apel Documente – Centra za suočavanje s prošlošću prema svima onima koji imaju više podataka o imenima i načinu stradavanja žrtava.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću