hr | en

Zagreb, 01.09.2022.

Dvojici nekadašnjih pripadnika HVO-a, opt. Marinku Mariću i opt. Željku Rodinu, Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 01. rujna 2022., potvrdio prvostupanjsku presudu te istovremeno optuženicima povisio zatvorske kazne.

Obojici su za ratni zločin protiv civila, u ožujku 2020., zatvorske kazne odmjerene ispod zakonskog minimuma.

Tada je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, I.opt. Marinka Marića osudilo na na četiri i pol godine zatvora dok je II.opt. Željka Rodina osudilo na tri godine i 10 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud RH je prvooptuženom Marinku Mariću  povisio zatvorsku kaznu na 7 godina dok je II. opt. Željku Rodinu kazna povišena na 6 godina zatvora.

Split, 06.03.2020.

Marinko Marić i Željko Rodin, nepravomoćno su za ratni zločin protiv civila, osuđeni na zatvorske kazne odmjerene ispod zakonskog minimuma. Presuda je javno objavljena 6. ožujka 2020.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, osudilo je Marinka Marića na četiri i pol godine zatvora, a Željka Rodina na tri godine i 10 mjeseci zatvora.

Split, 27.11.2017.

Na Županijskom sudu u Splitu u tijeku je suđenje dvojici nekadašnjih pripadnika brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Knez Domagoj, optužnim za ratne zločine nad bošnjačkim civilima.

Marinka Marića i Željka Rodina, tempore criminis istražitelja Sigurnosno-informativne službe (SIS) brigade, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti za ponižavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, mučenje i tjelesno kažnjavanje protupravno zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti u logorima Gabela, Silos i Dretelj, u općini Čapljina, u BiH. Optužnicom je obuhvaćena druga polovica 1993. Navedene inkriminacije počinjene su, po navodima optužnice, suprotno odredbama IV. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te Dopunskog protokola (Protokol II) od 8. lipnja 1977.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločini u logorima Gabela, Silos i Dretelj

Županijski sud u Splitu

Vijeće za ratne zločine u sastavu:
sudac Vladimir Živaljić, predsjednik vijeća, sutkinja Ivona Rupić i sudac Zoran Matulović, članovi vijeća

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, broj K-DO-46/2013, Is-DO-11/2013, od 23. ožujka 2015.

Optužbu zastupa:  Vesna Beširević, zamjenica Županijskog državnog odvetjetnika u Splitu

Kazneno djelo:
– ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženicima se sudi u prisutnosti:
Marinko Marić, prvooptuženi
Željko Rodin, drugooptuženi

Obrana:
Jadran Franceschi, odvjetnik iz Splita, za I. opt.
Dragan Mijoč, odvjetnik iz Splita, za II. opt.

Činjenični opis kaznenog djela:

Na teret im je stavljeno i ponižavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje i tjelesno kažnjavanje tridesetak bošnjačkih civila zatočenih u Gabeli i Silosu. Optuženici su ih, u periodu od srpnja do rujna 1993., tukli motkama i nogama po genitalijama i drugim dijelovima tijela, primoravali da se bacaju na pod, da piju vlastitu mokraću, ližu krv s poda, stoje vani na suncu pri visokim temperaturama odjeveni u debele zimske odore, leže goli na vrelom asfaltu, a uzimali su im i vrjednije stvari, poput satova, govoreći da im više neće trebati.

I. opt. Marinko Marić, u više je navrata, kako stoji u optužnici, u periodu od lipnja do listopada 1993., udarao  drvenom palicom, puškom, rukama i nogama zatočenike kao i one već zlostavljane koji su u Gabelu dovedeni iz Stoca u polusvjesnom stanju, gazio ih nogama, tjerao da se postrojavaju uz zid i pjevaju ustaške pjesme, psovao ih, bacao po njima željezne krevete, vezivao im remen oko vrata praveći omču te ih tako vezane podizao gore-dolje, ulijevao im vodu u nosnice, stavljao cijev pištolja u usta.

II. opt. Željko Rodin je zatočenicima logora Gabela  oduzimao  novac i satove te im prijetio da će ih pobiti ukoliko mu ne predaju sve vrijednije stvari u svom posjedu. Također, početkom kolovoza 1993., s nepoznatim pripadnicima HVO-a, petoricu je civila, zatočenih u logoru Dretelj, pokraj Čapljine, izudarao željeznim cijevima, puškama, drvenim palicama, letvama, nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Zatočenici su pri tom zadobili teške tjelesne ozljede.