hr | en

Na Županijskom sudu u Sisku 14. travnja 2011. započela je glavna rasprava u postupku protiv Jablana Kejića, optuženog za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Prvostupanjka presuda, kojom je opt. Kejić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, objavljena je 5. rujna 2011.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom ŽDO Sisak br. K-DO-37/10 od 13. prosinca 2010. optuženima: Jablanu Kejiću, Mirku Ćurčiji, Milenku Milkoviću i Momčilu Buincu stavlja se na teret da su kao pripadnici oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine, nakon što je prvooptuženi Kejić u Kuljanima zarobio ranjenog pripadnika MUP-a RH Šefika Pezerovića, tukli navedenog zarobljenika, unijeli ga u prtljažnik automobila i odvezli do jedne livade u Zrinu, gdje su ga ubili iz vatrenog oružja, pa da su na taj način počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

Optužnicu možete pogledati ovdje.

Optužnica je na glavnoj raspravi 16. svibnja 2011. izmijenjena. Preciziran je činjenični opis, s obzirom da je postupak protiv prisutnog optuženika Jablana Kejića razdvojen od postupka protiv ostalih optuženika.

Optužnica je dodatno izmijenjena na glavnoj raspravi 5. rujna 2011. 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta: K-37/2010

Vijeće: sutkinja Snježana Mrkoci, predsjednica Vijeća, sudac Predrag Jovanić, član Vijeća, sutkinja Višnja Vukić, članica Vijeća

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku poslovni broj K-DO-37/10 od dana 13. prosinca 2010. godine, izmijenjena na glavnoj raspravi 16. svibnja 2011. i 5. rujna 2011.

Zastupnik optužbe: Marijan Zgurić, zamjenik ŽDO Sisak

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZRH

Optuženik: Jablan Kejić (pripadnik vojske tzv. “SAO Krajine”), u pritvoru

Branitelj optuženika: Zorko Konstanjšek, odvjetnik iz Siska

Žrtva: Šefik Pezerović, ratni zarobljenik, ubijen

PRESUDA

Prvostupanjka presuda, kojom je opt. Kejić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, objavljena je 5. rujna 2011.