hr | en

Zagreb, 03.02.2022.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 03.02.2022. naložio ponovno suđenje u kaznenom postupku protiv opt. Mirka Ćurčije i dr. 

Odluka Vrhovnog suda dostupna je dolje niže.

Podsjećamo, prvostupanjska presuda kojim su trojica optuženika za ubojstvo zarobljenog pripadika MUP-a RH, u odsunosti osuđeni na po osam godina zatvora, donesena je u siječnju 2019. 
Prijašnji postupak:

Na Županijskom sudu u Zagrebu 15. lipnja 2018. započela je rasprava u postupku protiv trojice optuženika za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Optuženim Mirku Ćurčiji, Milenku Milkoviću i Momčilu Buincu stavlja se na teret da su kao pripadnici oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine, nakon što je, sad već pravomoćno osuđeni Jablan Kejić u Kuljanima zarobio ranjenog pripadnika MUP-a RH Šefika Pezerovića, tukli navedenog zarobljenika, unijeli ga u prtljažnik automobila i odvezli do jedne livade u Zrinu, gdje su ga ubili iz vatrenog oružja, pa da su na taj način počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

Jablan Kejić je na Županijskim sudom u Sisku, u rujnu 2011.  proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je odluku prvostupanjskog suda u odluci o kazni pa je opt. Kejića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.  Tada je postupak proitv prisutnog Kejića razdvojen od postupka proitv ostalih optuženika.

Na ročištima održanim 15. i 19. lipnja 2018. saslušano je pet svjedoka.

Rasprava uvom predmetu zaključena je 22. siječnja 2019. Prvostupanjska presuda kojom su sva trojica optuženika oglašena krivim i osuđena na zatvorske kazne u trajanju od 8 godina, objavljena je 25. siječnja 2019. godine.

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-rz-17/12

Sudsko vijeće: Zdravko Majerović (predsjednik sudskog vijeća)
Irena Kvaternik, članica
Petar Šakić, član

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku poslovni broj K-DO-198/12

Zastupnica optužbe: Sanja Jagušt, zamjenica ŽDO Sisak

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZRH

Optuženici: prvooptuženi Mirko Ćurčija – sudi se u odsutnosti
drugooptuženi Milenko Milković – sudi se u odsutnosti
trećeoptuženi Momčilo Buinac – sudi se u odsutnosti

Branitelji: za prvooptuženog Darko Štirmer
za drugooptuženog Zlatko Tomažić
za trećeoptuženog Slađana Čanković

Žrtva: Šefik Pezerović, ratni zarobljenik, ubijen

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova