hr | en

Zagreb 14.11.2022.

Dvojica optuženika, Milenko Milkovic i Momcilo Buinac, nepravomoćno su, nakon ponovljenog postupka (osuđujuću presudu donesenu u prijašnjem postupku Vrhovni sud je ukinuo te naložio ponovno suđenje), oslobođeni optužbe da bi počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Ukinut im je istražni zatvor, sudski troškovi bit će plaćeni iz proračuna, a oštećeni članovi obitelji upućeni su na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahtjeva.

U ponovljenom postupku sudsko je vijeće provelo sve relevantne dokaze i zaključilo da ne postoji ni jedan iskaz svjedoka, ni materijalni dokazi koji bi povezali optužene s ovim kaznenim djelom – rekla je, obrazlažući presudu, sutkinja Jadranka Kos.

Prema navodima optužnice, oni su 27. srpnja 1991. u mjestu Jovac u štali zarobili Pezerovića te ga zavezanih ruku na leđima odveli poljskim putem do škole. Učinili su to navodno s Jablanom Keijćem (pravomoćno osuđen na 5 godina zatvora) te su oštećenika rukama i nogama tukli po glavi i tijelu dok je pokušavao pobjeći. Zatim su ga, kako stoji u optužnici, uhvatili i vezali žicom te nastavili udarati, nakon čega su ga stavili u prtljažnik Zastave 101 i odvezli u Ćoriće. Prema optužbama, toliko su ga tukli da je nesretni pripadnik MUP-a umro. Njegovo tijelo, koje je pronađeno 2000. tijekom ekshumacije, ostavili su na livadi u blizini Zrina.

Rasprava u ovom kaznenom postupku zaključena je 09.11.2022. te je nakon vijećanja i glasovanja donesena prvostupanjska presuda koja je javno objavljena 14. studenog 2022.

PONOVLJENI POSTUPAK – OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 8 K-rz-1/2022

Sudsko vijeće:

Jadranka Kos, predsjednica
Krešimir Devčić, čan
Sonja Brešković Balent, članica

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku poslovni broj K-DO-198/12

Zastupnica optužbe: Sanja Jagušt, zamjenica ŽDO Sisak

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZRH

Optuženici:

I. opt. Milenko Milković – sudi se u odsutnosti
II. opt. Momčilo Buinac – sudi se u odsutnosti

Protiv opt. Mirka Ćurčije postupak je obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.

Branitelji:
za I. opt. Zlatko Tomažić, odvjetnik iz Zagreba
za II. opt. Slađana Čanković, odvjetnica iz Zagreba

Žrtva: Šefik Pezerović, ratni zarobljenik, ubijen

Zagreb, 03.02.2022.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 03.02.2022. naložio ponovno suđenje u kaznenom postupku protiv opt. Mirka Ćurčije i dr.

Odluka Vrhovnog suda dostupna je dolje niže.

Podsjećamo, prvostupanjska presuda kojim su trojica optuženika za ubojstvo zarobljenog pripadnika MUP-a RH, u odsutnosti osuđeni na po osam godina zatvora, donesena je u siječnju 2019.

Prijašnji postupak:

Na Županijskom sudu u Zagrebu 15. lipnja 2018. započela je rasprava u postupku protiv trojice optuženika za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Optuženim Mirku Ćurčiji, Milenku Milkoviću i Momčilu Buincu stavlja se na teret da su kao pripadnici oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine, nakon što je, sad već pravomoćno osuđeni Jablan Kejić u Kuljanima zarobio ranjenog pripadnika MUP-a RH Šefika Pezerovića, tukli navedenog zarobljenika, unijeli ga u prtljažnik automobila i odvezli do jedne livade u Zrinu, gdje su ga ubili iz vatrenog oružja, pa da su na taj način počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

Jablan Kejić je na Županijskim sudom u Sisku, u rujnu 2011.  proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio je odluku prvostupanjskog suda u odluci o kazni pa je opt. Kejića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.  Tada je postupak protiv prisutnog Kejića razdvojen od postupka protiv ostalih optuženika.

Na ročištima održanim 15. i 19. lipnja 2018. saslušano je pet svjedoka.

Rasprava u ovom predmetu zaključena je 22. siječnja 2019. Prvostupanjska presuda kojom su sva trojica optuženika oglašena krivim i osuđena na zatvorske kazne u trajanju od 8 godina, objavljena je 25. siječnja 2019. godine.

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-rz-17/12

Sudsko vijeće: Zdravko Majerović (predsjednik sudskog vijeća)
Irena Kvaternik, članica
Petar Šakić, član

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku poslovni broj K-DO-198/12

Zastupnica optužbe: Sanja Jagušt, zamjenica ŽDO Sisak

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZRH

Optuženici: prvooptuženi Mirko Ćurčija – sudi se u odsutnosti
drugooptuženi Milenko Milković – sudi se u odsutnosti
trećeoptuženi Momčilo Buinac – sudi se u odsutnosti

Branitelji: za prvooptuženog Darko Štirmer
za drugooptuženog Zlatko Tomažić
za trećeoptuženog Slađana Čanković

Žrtva: Šefik Pezerović, ratni zarobljenik, ubijen

 

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova