hr | en

Postupak protiv Petra Krivića, Nikše Beare, Dušana Novakovića i Željka Bjedova, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144 (122) OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Okružni sud u Šibeniku

Broj predmeta: K-8/92

Raspravno vijeće: sudac Sanibor Vuletin, predsjednik Vijeća, sudac Igor Ninić, član Vijeća, suci porotnici Joško Kazinoti, Ratimir Jelovčić i Branko Raos, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva u Šibeniku broj KT-15/92 od 2. lipnja 1992. godine

Optuženici: Petar Krivić, Nikša Beara, Dušan Novaković i Željko Bjedov, nedostupni;optužnica je podignuta i protiv Nikole Mišina, ali je na raspravi 29. rujna 1993. postupak protiv njega obustavljen, zbog smrti

Braniteljica optuženih: odvjetnica Jasminka Perković

Žrtve – fizički i/ili seksualno zlostavljani: devetorica zarobljenih pripadnika HV-a

Presudom Okružnog suda u Šibeniku broj K-8/92 od 29. rujna 1993. godine optuženici Petar Krivić, Nikša Beara, Željko Bjedov i Dušan Novaković proglašeni su krivima što su od početka rujna do polovine listopada 1991. u Kninu; Krivić, Bera i Bjedov kao pripadnici tzv. Martićeve milicije SAO Krajine, obavljajući poslove stražara u kninskoj tvrđavi i prostorima stare bolnice, a Novaković kao pripadnik tzv. Teritorijalne obrane koji se nalazio na izdržavanju kazne zbog disciplinskog prijestupa; volovskom žilom, električnim kabelom, drškom motike, šakama i nogama tukli zarobljene pripadnike HV-a, a Novaković i da ih je seksualno zlostavljao.

Petru Kriviću, Nikši Beari i Željku Bjedovu izrečene su kazne zatvora u trajanju od 6 godina svakom, a Dušanu Novakoviću u trajanju od 10 godina.

OBNOVLJENI POSTUPAK

Županijski sud u Šibeniku

Broj predmeta: K-1/2001

Raspravno vijeće: sudac Dalibor Dukić, predsjednik Vijeća, sutkinja Ordana Lubura, članica Vijeća, suci porotnici Joško Erceg, Kazimir Belamarić i Željko Scotti, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva u Šibeniku broj KT-15/92 od 2. lipnja 1992. godine

Optuženik: Željko Bjedov, prisutan

Branitelj optuženog: Toni Vukičević, odvjetnik iz Splita

Žrtve – fizički zlostavljani: Ante Topić i Željko Mrkonjić

Presudom Županijskog suda u Šibeniku broj K-1/2001 od 27. lipnja 2001. u odnosu na Željka Bjedova stavljena je izvan snage presuda Okružnog suda u Šibeniku broj K-8/92 od 29. rujna 1993. godine kojom je osuđen na šest godina zatvora, te je oslobođen optužbe da je od polovine rujna do polovine listopada 1991., obavljajući poslove stražara u kninskoj tvrđavi i prostorima stare bolnice u Kninu učestalo tukao dvojicu zarobljenih vojnika HV-a.

PRESUDA VSRH

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž 290/03-3 od 6. prosinca 2006. godine odbijena je kao neosnovana žalba državnog odvjetnika te je potvrđena presuda suda Županijskog suda u Šibeniku od 27. lipnja 2001. godine.

OBNOVLJENI POSTUPAK PROTIV NIKŠE BEARE

Županijski sud u Šibeniku rješenjem od 18. veljače 2013. odobrio je obnovu postupka u odnosu na Nikšu Bearu, koji je i podnio zahtjev za obnovom postupka.

Opći podaci:

Županijski sud u Splitu

Broj predmeta: K-rz-2/13

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Ivona Rupić, predsjednica Vijeća, sutkinja Ljiljana Stipišić, članica Vijeća, sudac Vladimir Živaljić, član Vijeća

Zastupnik optužbe: Branko Čvrljak, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH

Optuženik: Nikša Beara, prisutan

Branitelj optuženog: Branimir Zmijanović, odvjetnik iz Šibenika

Žrtve – fizički zlostavljani: Željko Mrkonjić, Mirko Gogić, Ante Cvitković, Ante Topić i Goran Balić

PRESUDA

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu 2. prosinca 2013. oglasilo je krivim Nikšu Bearu i osudilo ga na 3 godine i 10 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je prvostupanjsku presudu.