hr | en

Dana 30. ožujka 2015. godine opt. Leonarda Jankovića osuđen je na desetogodišnju (10) kaznu zatvora. Optuženik koji je na temelju tjeralice u siječnju prošle godine uhićen u Austriji, a u travnju je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima, oglašen je krivim za počinjenje ratnog zločina nad civilima  te ratnim zarobljenicima. Pri tome je četvero civila ubijeno dok je njih petero ranjeno, spaljeno je i opljačkano mnoštvo kuća i gospodarskih zgrada, trojica zarobljenih hrvatskih policajaca zlostavljano je i na koncu ubijeno.

Za kazneno djelo ratnog zločina nad civilima odmjerena mu je minimalna, zakonom predviđena, kazna od pet (5) godina zatvora dok je za ratni zločin nad zarobljenicima kažnjen sa sedam (7) godina zatvora.

Produljen mu je istražni zatvor te naloženo plaćanje troškova kaznenog postupka u iznosu od 10.725,00kn i paušala u iznosu od 3.000,00kn.

Dvojica svjedoka ponovno ispitanih na ročištu od 26. ožujka 2015., promijenila su iskaze  te ustvrdila da je optuženik i osobno tukao, udarao i na koncu pucao u zarobljenike koji su bili primorani da gotovo nagi trče prema rijeci Uni.

Vijeće je pri odmjeravanju kazne razmatralo i olakotne okolnosti, status mlađeg punoljetnika u vrijeme izvršenja djela te dosadašnju neosuđivanost optuženika, no u tome nije našlo uporište za izricanje blaže kazne od propisane.

Vrhovni sud potvrdio je prvostupnjsku, osuđujuću presudu u cijelosti, dana 13. siječnja 2016.

——–

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Zamlači, Strugi i Kozibrodu

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 9 K-Rz-3/14; izmijenjan 5 K-Rz-3/14

Vijeće za ratne zločine: sudac Marijan Garac, predsjednik vijeća, sudac Petar Šakić, član Vijeća, sudac Vladimir Vinja, član Vijeća;  izmijenjeno vijeće: Ratko Šćekić, predsjednik suda, Petar Šakić i Vladimir Vinja, suci članovi vijeća.

Optužnica: ŽDO-a u Sisak (Okružnog državnog odvjetništva Sisak broj KT-61/93 od 04. studenog 1994. godine, protiv 35 optuženika)

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženi: Leonardo Janković, uhićen u Austriji u siječnju 2014. te izručen u travnju 2014, u pritvoru

Žrtve: Blažević Mile, Žuljevac Pajo, Knežević Pajo, Begić Mile, Pušić Mile, Begić Manda, Špančić Pero, Bartolović Milan, Gundić Žarko, Faljević Goran, Perić Ivica, Halapa Mladen, Vuk Branko, Šaronja Zoran, Vukas Davor, Filipović Željko, dok je veći broj civila zadobio teške tjelesne ozljede.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optuženike se tereti da su dana 26. srpnja 1991., u selima Zamlača, Struga i Kozibrod, prethodno pristupivši u paravojne formacije tzv. “Milicije Krajine”, svi naoružani teškim naoružanjem, a u cilju obaranja novouspostavljenog demokratskog društva u RH, a nastojeći odcijepiti područja općine Kostajnice i Dvor od RH i pripojiti ga para-državi “SAO Krajini” ušli u navedena sela, protjerali stanovništvo iz tih sela i to isključivo hrvatske nacionalnosti, vodili ga ispred sebe kao živi štit, palili i eksplozivnim napravama rušili kuće, a zatim iz vatrenog oružja ničim izazvani ispaljivali hice na goloruko stanovništvo, pri čemu su usmrtili mnogobrojne civile.

——–

Rasprava je održana 4. prosinca 2014. godine u odsutnosti nepristupljenog svjedoka.

Rasprava u predmetu protiv opt. Leonarda Jankovića nastavljena je 1. prosinca 2014. godine pred izmijenjenim vijećem. Izmijenjeno vijeće za ratne zločine: Ratko Šćekić, predsjednik suda, Petar Šakić i Vladimir Vinja, suci članovi vijeća.