hr | en

Postupak protiv Dragana Vraneševića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta: K-29/1999

Raspravno vijeće: sudac Damir Parcen, predsjednik Vijeća, sutkinja Alica Freiberger, članica Vijeća, suci porotnici Ivan Petračić, Josip Milaković i Vladimir Bernšic, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva u Sisku broj KT-61/93 od 4. studenoga 1994., izmijenjena 24. veljače 2000. i 23. ožujka 2000.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH

Optuženik: Dragan Vranešević, prisutan

Branitelj optuženog: Veljko Miljević, odvjetnik iz Zagreba, i Josip Sladić, odvjetnik iz Siska

Žrtve:

– usmrćeni civili: Pajo Knežević, Mile Begić i Manda Begić

– usmrćeni zarobljeni pripadnici MUP-a RH: Davor Vukas, Branko Vuk i Zoran Šaronja

Okružno državno odvjetništvo u Sisku pod poslovnim brojem KT-61/93 dana 4. studenoga 1994. podnijelo je optužnicu protiv Predraga Orlovića i dr. (ukupno 35 osoba), zbog kaznenih djela iz čl. 120. st. 1. i 122. OKZ RH.

Dragan Vranešević na navedenoj optužnici je X-okrivljeni. Navedenu optužnicu pogledajte ovdje.

Presudom Županijskog suda u Sisku broj K-29/1999 od 18. travnja 2000. godine opt. Dragan Vranešević proglašen je krivim što je 26. srpnja 1991. godine, kao zapovjednik veće grupe naoružanih pripadnika tzv. Milicije Krajine i pridruženih naoružanih civila, sudjelovao u napadu na Zamlaču, a potom na Strugu Bansku, u kojem je pucano po kućama i paljene su kuće, iz kuća je istjerano svo pučanstvo i pri tome je fizički i psihički zlostavljano, korišteno kao živi štit, pri čemu je usmrćeno troje civila, veći broj civila je tjelesno ozlijeđen, a 18 civila, nakon izvođenja iz skloništa, odveden je u podrumske prostorije policijske postaje u Dvoru gdje su držani zatvoreni tri do pet dana.

Opt. Vranešević je, pored toga, proglašen krivim i jer je, nakon što su pripadnici njegove grupe zarobili i razoružali trojicu pripadnika MUP-a RH, skinuli im odjeću i natjerali da trče preko livade, naredio da se za njima puca, nakon čega je veći broj pripadnika njegove grupe pucao po njima i tako ih usmrtio.

Za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od 8 godina, a za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika kazna zatvora u trajanju od 15 godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

Presudu Županijskog suda u Sisku pogledajte ovdje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom I Kž-421/00-6 od 11. listopada 2000. godine odbio je žalbe državnog odvjetnika i okrivljenog Vraneševića te je potvrdio presudu suda prvog stupnja.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.