hr

Kazneni postupak protiv opt. Milana Ivanovića i opt. Vladmira Vezmara.

Osijek, 08.02.2022.

Predsjednik vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku dana 08. veljače 2022. objavio je presudu kojom su oba okrivljenika proglašeni krivima za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, iz čl.120/1 OKZ RH, počinjenog na Sajmištu i u ulici Petrova gora u Vukovaru, te osuđeni na kazne zatvora u trajanju od: okr. Milan Ivanović 3 i pol godine, okr. Vladimir Vezmar 2 godine. Obojici je odmjerena zatvorska kazna ispod propisanog zakonskog minimuma od 5 godina.

Obavezni su snositi troškove kaznenog postupka, te troškove za dolazak svjedoka, a u izrečene kazne zatvora uračunato im je vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Optuženici su bili u istražnom zatvoru od 6.12.2018. godine, kada su ispitani pred sucem istrage.

Rasprava je započela tijekom 2019.

Optuženicima se stavlja na teret da su tijekom rujna i listopada 1991. godine, kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica, na Sajmištu i Petrovoj gori (predjeli Vukovara), kršeći pravila međunarodnog prava zlostavljali civile nesrpske nacionalnosti. Odnosno, u optužnici se navodi  da je I. okr.,  između 23. i 26. rujna 1991., nakon što su snage JNA i srpskih paravojnih postrojba zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove Sajmišta, u štabu srpske paravojne postrojbe TO “Petrova gora”, kao pripadnik te postrojbe, prilikom ispitivanja zarobljenih civila zlostavljao tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića tako što mu je stavio omču od užeta oko vrata i gušio ga zatezajući je, te mu je prijetio da će ga zaklati prelazeći mu vrhom oštrice noža po vratu, zbog čega je Plećković trpio tešku patnju i bol.

Također, I. Okr. se tereti da je nakon toga tijekom ispitivanja zlostavljao i tada 30-godišnjaka udarajući ga rukama i nogama po glavi i tijelu, te mu također stavio omču oko vrata koju je stezao sve dok ovaj ne bi počeo gubiti svijest, istodobno ga udarajući nogama u predjelu bubrega. Tereti ga se i da je nakon toga tijekom ispitivanja zlostavljao i tada 30-godišnjaka udarajući ga rukama i nogama po glavi i tijelu, te mu također stavio omču oko vrata koju je stezao sve dok ovaj ne bi počeo gubiti svijest, istodobno ga udarajući nogama u predjelu bubrega.

II. okr. tereti se da je 15. rujna 1991. s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojba TO “Petrova gora” zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, a zatim njihove susjede, također oca i sina, tada 50-godišnjeg i 18-godišnjeg Josipa i Zlatka Palahinjaka, te 54-godišnjeg Antuna Babića.  Nakon toga s drugim pripadnicima tih paravojnih postrojba sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice. Civili su nakon toga odvedeni u drugu kuću na području Vukovara, gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Tereti ga se i da je tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, nakon nekoliko dana zlostavljanja, odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i pokopali mrtvaca. U trenutku nailaska više pripadnika različitih paravojnih postrojba, koji su zastali na tome mjestu, drugookrivljenik je, radi zabave prisutnih te iživljavanja, obojici naredio da prekinu s radom i stanu mirno uza zid, izvadio pištolj i usmjerio ga prema njima te ispalio više hitaca pucajući im oko glave, što je, navodi tužiteljstvo, izazvalo oduševljenje i smijeh prisutnih rezervista i teritorijalaca.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Vukovaru (Petrova Gora i Sajmište)

Županijski sud u OSIJEKU

Broj predmeta:   K-rz-2/2019

Vijeće za ratne zločine:

sudac Davor Mitrović, predsjednik, sutkinja Vlasta Šimenić Kovač i sudac Damir Krahulec, članovi

Optužnica:

ŽDO Osijek, optužnica  podignuta 4.3.2019. godine

Optužnicu zastupa Mirjana Zubčević, zamjenica ŽDO iz Osijeka.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici:

  1. opt. Milan Ivanović, nazočan

II.opt. Vladimir Vezmar, nazočan

Branitelji: 

za I. opt. Tomislav Filaković, za II.opt.  Davor Bestvina, obojica iz Osijeka

Žrtve civili, zlostavljani i mučeni: 

Ivan Pelečković, Josip Palahinjak, Zlatko Palahinjak, Antun Babić i neimenovani civili

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova