hr

Kazneni postupak protiv opt. Zorana Ravančića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Osijek, 10. ožujka 2023.

Opt. Zoran Ravančić na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno je oglašen krivim te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine i 6 mjeseci.

Suđenje je započelo 29. studenog 2021., a optuženik je jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

TIJEK PRVOSTUPANJSKOG POSTUPKA:

Okrivljenik se tijekom prethodnog postupka nalazio u istražnom zatvoru.

Branitelj optuženika zatražio je da se mjera istražnog zatvora zamijeni mjerom jamstva.

Rasprava pred županijskom sudom u Osijeku započela je 29. studenog 2021. Neposredno su svjedočile dvije svjedokinje.

Optuženik se tereti da je: 

  • rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora” postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila. Tereti ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te je zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerali na dvorište sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988., 1989., 1983. i 1983.). Tereti ih se da su muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedili da legnu na zemlju licem prema tlu te su ih na dvorištu, pred ženama i djecom, svi zajedno zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958.) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton. Kada je oštećenikovo dijete (1983.) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog muškarca (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936.) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u vukovarskom naselju Sajmište

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:

Vijeće za ratne zločine:

sudac Mirko Ljubičić, predsjednik

sudac Miroslav Jukić, član

sutkinja Vlasta Šimenić Kovač, članica

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku broj KO-DO-15/2021 od 15. lipnja 2021.

Optužnicu zastupa:Miroslav Kraljević, zamjenik ŽDO Osijek

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženik:

Zoran Ravančić

Obrana:

Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka

Žrtve:

 

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova