hr | en

Postupak protiv Bogdana Trbojevića zv. Božo i Bore Trbojevića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Bjelovaru

Broj predmeta: K-25/93

Raspravno vijeće: sutkinja Milica Stupar, predsjednica Vijeća, sudac Ljuban Batinac, član Vijeća, suci porotnici Ankica Taritaš, Milutin Stojanović i Miloš Injac, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva u Bjelovaru broj KT-210/92 od 15. ožujka 1993.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: Bogdan Trbojević zv. Božo i Boro Trbojević, nedostupni

Branitelji optuženih: Predrag Laban, odvjetnik iz Bjelovara, za prvooptuženog; Milena Macner, odvjetnica iz Bjelovara, za drugooptuženog

Žrtve:

– usmrćeni civili: Željko Seleši, Božidar Jakopec, Petar Kramar, Franjo Šokec, Mato Petek, Matija Kotaran, Zdravko Mihalin, Željko Lovrec, Stjepan Straga i Milan Straga

– protupravno zatočeni civili i/ili zlostavljani: Vendel Šklebek, Ivan Vereš, Vlado Radošević i Antun Horak

PRESUDA

Presudom Županijskog suda u Bjelovaru broj K-25/93-16 od 14. listopada 1994. optuženici Bogdan Trbojević zv. Božo i Boro Trbojević proglašeni su krivima što su 31. listopada 1991. kao pripadnici samozvanog „Bilogorskog odreda“, u Velikoj Peratovici, rafalnim hicima iz automatskog oružja usmrtili petoricu civila koji su kao taoci držani u podrumu škole.

Boro Trbojević proglašen je krivim i jer je u kolovozu 1991. sa ostalim pripadnicima tzv. Bilogorskog odreda nasilno odvodio civile iz Topolovice i Rastovca u zatvor u Veliku Peratovicu, gdje su zlostavljani, a sedmorica tako odvedenih civila su i ubijena.

Svaki od optuženika osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Presudu Županijskog suda u Bjelovaru pogledajte ovdje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom broj I Kž 46/1995-3 od 31. kolovoza 1995. godine preinačio je presudu suda prvog stupnja u odluci o kazni te je osuđenike osudio na kazne zatvora u trajanju od 20 (dvadeset) godina.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.

Boro Trbojević je 2009. godine u Republici Srbiji osuđen na 10 godina zatvora zbog usmrćenja petorice civila zatočenih u podrumu škole u Velikoj Peratovici. Bogdanu Trbojeviću nije suđeno, jer je u međuvremenu preminuo. Više o postupku provedenom pred srbijanskim sudovima pročitajte ovdje.