hr | en

Pred Vijećem za ratne zločine Županijskoga suda u Zagrebu vođen je kazneni postupak protiv optuženoga Slobodana Davidovića, pripadnika paravojne jedinice „Škorioni“, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila 1995. godine u Trnovu (strijeljanje šest civila) i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika 1991. godine u Boboti. Optuženi je pravomoćno osuđen, na izdržavanju je kazne zatvora od 15 godina.

OPTUŽNICA (SAŽETAK) 

Optužnicom broj K-DO-182/05, od 8. rujna 2005. godine, optuženi Slobodan Davidović, optužen je da je, točno neutvrđenog dana, u mjesecu srpnju 1995. godine, u blizini sela Trnova, u Godinskoj bari, u Republici BiH, kao pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni”, kojom je zapovijedao Slobodan Medić, postupajući suprotno pravilima međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, zajedno s točno neutvrđenim brojem NN pripadnika jedinice “Škorpioni”, nakon što su uhitili i lišili slobode maloljetnike Azmira Alispahića, Safeta Fejzića i još četiri mlađe muške osobe, dovezli ih kamionom, te ih ubili, pucajući im u leđa iz automatskog oružja. U 2. točci optužnice Slobodan Davidović je optužen da je tijekom noći 30. na 31. listopada 1991. godine, u Boboti, u improviziranom zatvoru, kao pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni”, postupajući suprotno pravilima međunarodnog prava, zajedno s točno neutvrđenim brojem NN pripadnika paravojne jedinice “Škorpioni”, tukao i vrijeđao zarobljene hrvatske branitelje.

Izmjena optužnice 

Dana 16. prosinca 2005. godine, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Zagreba, izmijenio je optužnicu na način da je u točki 1 optužnice, umjesto “točno neutvrđenog dana u srpnju 1995. godine”, stavio “točno neutvrđenog dana u lipnju 1995. godine”. U točki 2 optužnice, zamjenik ŽDO-a iz Zagreba odustao je od optužbe protiv optuženika, u odnosu na svjedoka Ivicu Pavičića.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine: sudac Miroslav Šovanj, Predsjednik Vijeća; sutkinja Dušanka Zastavniković-Duplančić, članica Vijeća; sudac Marin Mrčela, član Vijeća

Optužnica broj : K-DO-182/05 Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 8. rujna 2005. godine

Zastupnik optužnice: Ivan Plevko, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Zagreba 

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civila (čl. 120. st.1. OKZ-a RH-a) i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (čl. 122. OKZ-a RH-a).

Optuženik: Slobodan Davidović

Branitelj: Nenad Sarta, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve:
– ubijeni: 
Azmir Alispahić, Safet Fejzić, NN mlađa muška neidentificirana osoba, NN mlađa muška neidentificirana osoba, NN mlađa muška neidentificirana osoba, NN mlađa muška neidentificirana osoba.
– mučen: Željko Junačko

PRESUDA

Predsjednik Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu, sudac Miroslav Šovanj, proglasio je 29. prosinca 2005. godine nepravomoćnu presudu, kojom je optuženi Slobodan Davidović, pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni”, proglašen krivim za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva, iz članka 120., st.1., i za kazneno djelo ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. U odnosu na prvu točku optužnice Vijeće je opuženika osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, a u odnosu na drugu točku optužnice na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 15 godina.
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu te je pravomoćna. 

ZAVRŠNO MIŠLJENJE PROMATRAČKOG TIMA 

Kazneni postupak trajao je tri mjeseca. 
Prva točka optužnice temeljena je isključivo na video-snimci strijeljanja Bošnjaka civila, jer nitko od saslušanih svjedoka nije imao neposredna saznanja o zločinu. Iz tog je razloga, u preciziranoj optužnici, lipanj 1995. godine naveden kao vrijeme izvršenog zločina, iako je poznata činjenica da su ubijeni civili žrtve srebreničkog genocida, koji je počinjen u srpnju 1995. godine. Pred kraj toga postupka, na Okružnom sudu u Beogradu, pred Vijećem za ratne zločine, započeo je kazneni postupak protiv drugih pripadnika jedinice «Škorpiona». Radi utvrđivanja svih činjenica o ovom zločinu, jer se radi o istom činjeničnom i pravnom opisu djela, neophodna je suradnja između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.