hr | en

Postupak protiv Jovana Rebrače, Mile Jajića, Save Šarčevića, Dušana Rebrače, Bože Vidakovića, Dragana Čugalja, Save Grnovića i Dušana Vidovića, za kazneno djelo genocida iz čl. 119. OKZ RH.

OPTUŽNICA

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva Osijek od 28. travnja 1993. godine broj KT-222/92 Jovan Rebrača, Mile Jajić, Savo Šarčević, Dušan Rebrača, Božo Vidaković, Dragan Čugalj, Savo Grnović i Dušan Vidović optuženi su za počinjenje kaznenog djela genocida iz čl. 119. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-61/93

Raspravno vijeće: sudac Dragan Poljak, predsjednik Vijeća; sudac Igor Gojtan, član Vijeća; suci porotnici Vladimir Borojević, Stanko Cvelbar i Ivan Boršoš, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva Osijek od 28. travnja 1993. godine broj KT-222/92, izmijenjena u činjeničnom dijelu 4. listopada 1995. godine

Optuženici: Jovan Rebrača, Mile Jajić, Savo Šarčević, Dušan Rebrača, Božo Vidaković, Dragan Čugalj, Savo Grnović i Dušan Vidović, nedostupni

Branitelj optuženika: Ilija Brkić, odvjetnik iz Osijeka

Žrtve – ubijeni: Ivica Prodanović, Đuro Kiš, Stevo Bačić, Ivo Valentić, Vlado Valentić, Ante Golek, Joso Medved, Franjo Fuček, Marko Knežević, Mara Knežević, Kata Tot, Anuška Horvat, Josip Prodanović, Jure Šarić, Josip Hodak, Stjepan Penić, Seka Penić, Francika Bogović, Pero Mamić, Mato Nađ, Marija Cerenko, Manda Banović, Betika Gotovac i Andrija Gotovac

Presudom Županijskog suda u Osijeku broj K-61/93-74 od 26. listopada 1995. godine okrivljenici su proglašeni krivima što su tijekom 1991. i 1992. godine u Tenji, za vrijeme okupacije, opt. Jovan Rebrača kao komandant tzv. TO, opt. Mile Jajić kao komandant tzv. civilne zaštite, a ostali optuženici kao pripadnici lokalnih paravojnih postrojbi, djelujući u sklopu općeg plana protjerivanja nesrpskog pučanstva i stvaranja tzv. Velike Srbije, organizirali i provodili prisilne radove za pripadnike nesrpsih naroda, onemogućavanje i ograničavanje slobode kretanja, zastrašivanja i prijetnje smrću, pljačkanje imovine, rušenje katoličke crkve, miniranje kuća Hrvata, što je imalo za posljedicu i ubijanje Hrvata, pa su tako ubijene 24 osobe, da bi 20. travnja 1992. iz okupirane Tenje bilo protjerano 98 Hrvata i drugih nesrba. Time su počinili kazneno djelo genocida te su osuđeni na kazne zatvora: Jovan Rebrača u trajanju od 15 godina, Mile Jajić u trajanju od 14 godina, Savo Šarčević u trajanju od 12 godina, Dušan Rebrača u trajanju od 12 godina, Božo Vidaković u trajanju od 14 godina, Dragan Čugalj u trajanju od 10 godina, Savo Grnović u trajanju od 10 godina i Dušan Vidović u trajanju od 10 godina.

Presudu Županijskog suda u Osijeku broj K-61/93-74 od 26. listopada 1995. godine možete pogledati ovdje.

PRESUDA VSRH

Presudom VSRH broj I Kž 92/1996-3 od 18. srpnja 1997. godine odbijene su kao neosnovane žalbe svih optuženika te je potvrđena presuda suda prvog stupnja.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.

OBNOVA POSTUPKA

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku 13. veljače 2009. godine podnijelo je zahtjev za obnovu kaznenog postupka završenog pravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku broj K-61/93, u odnosu na Savu Šarčevića, Dušana Rebraču, Dragana Čugalja, Savu Grnovića i Dušana Vidovića.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku rješenjem broj Kv-109/09-7 (K-61/93-123) dana 2. lipnja 2009. godine djelomično je prihvatilo zahtjev državnog odvjetnika te je dopustilo obnovu postupka u odnosu na osuđene Savu Šarčevića, Dušana Rebraču, Dragana Čugalja i Dušana Vidovića. Nasuprot tome, odbijen je zahtjev za obnovu kaznenog postupka protiv opt. Save Grnovića.

Navedeno rješenje možete pogledati ovdje.

Dana 21. travnja 2011. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je rješenje broj Kv-96/11-3 (K-61/93-143) kojim je prihvatilo zahtjev državnog odvjetništva od 13. veljače 2009. te je dopustilo obnovu kaznenog postupka protiv osuđenog Save Grnovića i predmet je u tom dijelu vraćen u postupak optuživanja.

Rješenje pogledajte ovdje.

OSTALI POSTUPCI

ŽDO iz Osijeka 14. siječnja 2008. godine podiglo je optužnicu br. K-DO-38/2007 protiv Jovana Rebrače, Bože Vidakovića, Milana Macakanje, Branka Grkovića, Boška Surle i Žarka Čubrila, radi kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iz čl. 122. OKZ RH. Rješenjem Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku postupak protiv opt. Boška Surle razdvojen je u odnosu na ostale optuženike, koji su u bijegu i nedostupni su pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u veljači 2012. podiglo je optužnicu protiv dva bivša pripadnika TO Tenja  Bože Vidakovića, zvanog “Ustaša” i “Trafikant”, i Žarka Čubrila. Tereti ih se za ratni zločin protiv jednog ratnog zarobljenika i protiv 18 civila, počinjen u srpnju i kolovozu 1991. godine u Tenji. Priopćenje Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije pogledajte ovdje.