hr | en

Dana 6. travnja 2015. Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je donijelo presudu kojom je okrivljenog Žarka Čubrila oslobodilo optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sud je zaključio da izvedeni dokazi ne ukazuju sa dovoljnom sigurnošću da je okrivljeni izvršio kazneno djelo za koje se tereti, pa ga je, u nedostatku dokaza oslobodio optužbi zbog proturječnosti iskaza, kako  svjedoka, tako i oštećenika. Presudu je potvrdio Apelacioni sud 23. prosinca 2015. godine.
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 8. veljače 2012. godine optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika TO Tenja – Bože Vidakovića, zvanog “Ustaša” i “Trafikant” i Žarka Čubrila. Tereti ih se za ratni zločin protiv jednog ratnog zarobljenika i protiv 18 civila, počinjen u srpnju i kolovozu 1991. godine u Tenji. Tijekom 2014. postupak je razdvojen (zbog zdravstvenog stanja prvo-okrivljenog) te je suđenje nastavljeno protiv okr. Željka Čubrila.

Postupak protiv Bože Vidakovića i Žarka Čubrila, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. KZ SRJ i kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. KZ SRJ.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 8. veljače 2012. godine optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika TO Tenja  Bože Vidakovića, zvanog “Ustaša” i “Trafikant” i Žarka Čubrila. Tereti ih se za ratni zločin protiv jednog ratnog zarobljenika i protiv 18 civila, počinjen u srpnju i kolovozu 1991. godine u Tenji.

Optužnicu možete pogledati ovdje.

Žrtve – ubijeni: Đuro Kiš, ratni zarobljenik; Marija i Marko Knežević, Manda Banović, Franjo Fuček, Nedeljko, Elizabeta i Andrija Gotovac, Ivan Valentić, Marija Cerenko, Ana Horvat, Katica Kiš, Pero Mamić, Josip Medved, Stipo i Evica Penić, Josip Prodanović, Vladimir Valentić i Franjo Burča, civili