hr

Kazneni postupak protiv opt. Boška Vojnovića zbog kaznenog djela ratnog zločine protiv civila i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Suđenje se provodi pred vijećem Županijskog suda u Osijeku. Optuženiku se sudi u odsutnosti temeljem Rješenja Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku od 27. siječnja 2020. godine.

Protiv okrivljenog Boška Vojnovića određen je istražni zatvor, raspisana tuzemna i međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog, koji više od godine dana nisu realizirani. Iz navedenog proizlazi zaključak da je okrivljeni Boško Vojnović u bijegu i nije dostupan tijelima progona Republike Hrvatske. S obzirom na težinu kaznenih djela za koja je osnovano sumnjiv, interese oštećenika i javnosti, protek vremena od počinjenja od kaznenih djela, za koja je osnovano sumnjiv, sve navedeno predstavlja osobito važne razloge da se okrivljenom Bošku Vojnoviću sudi u odsutnosti, koji ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Srbije – navodi se u rješenju izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku na teret mu se stavlja:

  • da je od listopada 1991. do 25. ožujka 1992., kao zapovjednik Stanice milicije Darda, iako je bio dužan voditi računa o zaštiti života i osobne sigurnosti ljudi i imovine, znajući da njemu podređeni pripadnici u stanicu milicije nezakonito privode, zatvaraju, psihički i fizički maltretiraju i ubijaju civile i zarobljenike, nije poduzeo ništa da bi ih u tome spriječio. U stanicu milicije privedena su dva civila, dva civila pretučena su do smrti, kao i pripadnik hrvatske policije. Svima se od tada gubi svaki trag.

 

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u stanici milicije u Dardi

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-rz-2/20

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Mirko Ljubičić, član

sudac Miroslav Jukić, član

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120/1 OKZ RH, kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH

Optužnicu zastupa:  Zlatko Bučević, zamjenik  ŽDO-a u Osijeku

Optuženi:

Boško Vojnović, nedostupan pravosudnim tijelima RH, državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije

Obrana:

odvjetnica po službenoj dužnosti Vlatka Mišljenović Dasović

Žrtve:

Civili:

Đuro Lalić (1931.)
Zdravko Gerenčir (1958.)
Zvonko Fučec (1960.)
Ilija Lukač (1970.)
Josip Banić (1942)

Žrtva pripadnik Specijalne jedinice policije PU Osječko – baranjske:

Franjo Majsen (1960.)

Posmrtni ostaci Đure Lalića pronađeni su 1998. godine u masovnoj grobnici na groblju u Belom Manstiru, Josipa Banića 1999. godine na groblju u Dardi.

Ilija Lukač, Zvonko Fučec, Zdravko Gerenčir i Franjo Majsen vode se kao nestale osobe.