hr | en

Suđenje protiv optuženog Miloša Stupara i dr. za kazneno djelo genocida, počinjeno u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, Srebrenica u srpnju 1995. godine, kažnjivo po članku 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, pred Vijećem Krivičnog odjeljenja – Odjela I za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu. 

OPTUŽNICA (SAŽETAK) 

Tužilaštvo BiH – Odjel za ratne zločine u Sarajevu podignulo je optužnicu br. KT-RZ-10/05, od 12.12.2005. godine, protiv optuženih Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Brana Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Miladina Stevanovića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Branislava Medana i Milovana Matića. 

U periodu između 10. i 19. srpnja 1995. godine načinjen je plan prinudnog preseljenja oko 25 tisuća Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenica. Optužnica tereti okrivljene da su sudjelovali u ostvarenju plana tako što su 12. i 13. srpnja 1995. godine osiguravali i kontrolirali put Bratunac-Milići, uključujući dio puta kod skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica. Na spomenutom putu vršili su izviđanja i napadali iz tenkova i drugog oružja Bošnjake, prisiljavajući muškarce da se predaju. Tisuće zarobljenih muškaraca držali su na i oko livade u Sandićima. Jedan broj njih predali su pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS-a), a ostale su kamionima prevezli na različite lokacije, uključujući i skladište Zemljoradničke zadruge Kravica. 13. srpnja 1995. godine oko 18:00 sati zarobljenici su ubijeni, u prisustvu optuženog Miloša Stupara, a optuženi Trifunović Milenko, Jakovljević Slobodan, Radovanović Aleksandar, Stevanović Miladin, Mitrović Petar, Medan Branislav, Maksimović Velibor i Živanović Dragiša pucali su iz automatskih pušaka, Džinić Brano na njih bacao bombe, a Matić Milovan municijom punio okvire pušaka. 

Optuženi Miloš Stupar i Milenko Trifunović se osim za genocid terete i po osnovu zapovjedničke odgovornosti (član 180. KZ BiH), jer su prisustvovali masovnom ubojstvu zarobljenika, a nisu intervenirali sa ciljem da zaštite zarobljenike, niti su poduzeli mjere da se izvršitelje ubijanja kazni. 

Optuženima se time stavlja na teret da su nad bošnjačkim stanovništvom, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske i MUP-a Republike Srpske počinili genocid, opisan i kažnjiv po članku 171. KZ BIH.

OPĆI PODACI

Sud BiH

Broj predmeta: X-KRN/05/24

Optužnica broj: KT-RZ-10/05

Potvrđena: 19. prosinca 2005.

Krivično delo: genocid, član 171 KZ BiH

Optuženici: Miloš Stupar zv. Mišo, Milenko Trifunović zv. Čop, Petar Mitrović zv. Pera, Brano Džinić zv. Čupo, Aleksandar Radovanović zv. Aca, Slobodan Jakovljević zv. Boban, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović zv. Velja, Dragiša Živanović zv. Kele, Branislav Medan zv. Bane i Milovan Matić

Tužitelj: Ibro Bulić

Međunarodni tužitelj: Kwai Hong Ip

Branitelji optuženih: Radivoje Lazarević, Ozrenka Jakšić, Rade Golić, Petko Pavlović, Vesna Tupajić, Todor Todorović, Željana Jokić, Dragan Gotovac, Boško Čegar, Slavko Ešerić, Vera Lazić, Danilo Mrkaljević, Stanko Petrović, Ratko Genga, Borislav Jamina, Zoran Kisin, Ratko Jovičić, Miloš Perić 

Sudsko vijeće
Hilmo Vučinić, predsjednik Vijeća 
Međunarodni sudac, Paul Melchior 
Međunarodni sudac, Fisher Shireen Avis

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA 

Suđenje prate monitori iz regionalog tima, odvjetnice Fonda za humanitarno pravo iz Beograda te Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo. Izvještaje s rasprava prenosimo na jeziku monitorica.

PRESUDA 

29. srpnja 2008. godine sedmorica optuženika proglašeni su krivima za genocid (na zatvorske kazne od 42 godine osuđeni su Milenko Trifunović, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović, na 40-godišnje kazne osuđeni su Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan, dok je 38 godina zatvora dobio Petar Mitrović), a preostala četvorica optuženika (Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Milovan Matić i Miladin Stevanović) oslobođeni su optužbe te im je ukinuta mjera pritvora.

STUPAR MILOŠ I DR. – prvostupanjska presuda od 29.07.2008.

MITROVIĆ PETAR – prvostupanjska presuda 29.07.2008.

STEVANOVIĆ MILADIN – prvostupanjska presuda 29.07.2008.

07. rujna 2009. preinačena je prvostupanjska presuda opt. Mitroviću. Umjesto prvostupanjskom presudom izrečenih 38, drugostupanjskom presudom izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 28 godina.

MITROVIĆ PETAR – drugostupanjska presuda 07.09.2010.

09. rujna 2009. Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine potvrdilo je oslobađajuću presudu u odnosu na opt. Matića, uvažena je žalba opt. Stupara te je prvostupanjska osuđujuća presuda u odnosu na njega ukinuta te je određen pretres (rasprava) pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a djelomično su prihvaćene žalbe ostalih prvostupanjskom presudom osuđenih optuženika te su im kazne smanjene: opt. Trifunoviću na 33, opt. Radovanoviću i opt. Džiniću na 32, a opt. Jakovljeviću i opt. Medanu na 28 godina zatvora.

STUPAR MILOŠ I DR. – drugostupanjska presuda 09.09.2009.

Dana 09. studenog 2009. odbijena je žalba tužitelja te je potvrđena prvostupanjska oslobađajuća presuda za opt. Miladina Stevanovića.

STEVANOVIC MILADIN – drugostupanjska presuda 09.11.2009.

Nakon provedenog pretresa (rasprave) pred vijećem Apelacionog odjeljenja opt. Stupar oslobođen je optužbe.

STUPAR MILOŠ – drugostupanjska presuda 28.04.2010. 

PRESS CLIPPING 

Suđenja pred Sudom BiH u Sarajevu redovno prate novinari Balkanske istraživačke mreže (Balkan Investigative Reporting Regional Network – BIRN). Njihove dnevne izvještaji sa sudjenja, kao i istraživačke radove, može se naći na WEB stranicama: