hr | en

Zagreb, 27.04.2021.

opt. Zoran Roksandić, bivši pripadnik paravojnih informacija tzv. SAO Krajine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Prema optužnici 18. studenog 1991. u Skeli kod Gline ubijena je Ljuba Murtić dok je Petar Murtić preživio pokušaj ubojstva.

Obrazlažući presudu predsjednica vijeća Jadranka Kos je kazala kako je tijekom ispitivanja svjedoka, koji imaju neposredna saznanja o događaju i čiji su iskazi u suglasju, neosporno utvrđeno da je Roksandić kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine ubio Ljubu Murtić i pokušao ubiti njezinog supruga Petra Murtića.

”Ispitivanjem svjedoka koji su zbog starosti i bolesti ispitani izvanraspravno zatvoren je krug indicija da je upravo Zoran Roksandić počinitelj kaznenog djela. Sud smatra da je kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu”, pojasnila je sutkinja.

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 8K-rz-4/17

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Jadranka Kos, predsjednica vijeća, sutkinje Dušanka Zastavniković Duplančić i Renata Pražetina Kaleb, članice

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, K-DO-131/12 od 02. lipnja 2016.

Zastupnik optužbe: Marija Rukavina, zamjenica Županijske državne odvjetnice u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženik: Zoran Roksandić, nedostupan, prebiva u Republici Srbiji

Žrtve: Ljuba Murtić, ubijena, Petar Murtić, pokušaj ubojstva

Zagreb, 25.06.2020.

Čitanjem optužnice započelo je suđenje u kaznenom postupku protiv opt. Zorana Roksandića za kazneno djelo raznog zločina protiv civila, počinjenog ubojstvom Ljube Murtić i pokušajem ubojstva Petra Murtića 18.11.1991., u mjestu Skela, u okolici Gline.

Optuženiku se temeljem odluke Županijskog suda u Zagrebu, koja je postala pravomoćna 05.02.2020., sudi u odsutnosti. Ispitan je zamolbenim putem u mjestu prebivališta, pred Visim sudom u Subotici, Republika Srbija.

Inkriminacija:

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, od 02. lipnja 2016. optuženik se tereti da je:

– dana 18. studenog 1991. godine oko 01:00 sati, u mjestu Skela, na broju 68, kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između paravojih formacija SAO Krajine i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije, suprotno odredbma međunarodnog humanitarnog prava (Ženevska konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. lkolovoza 1949., Dopunski protokol Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti međunarodnih oružanih sukoba – Protokol I), došavši pred obiteljsku kuću Ljube i Petra Murtića, odlučivši ih usmrtiti samo zato što su pripadnici hrvatske nacionalnosti, pa kada su oni na njegov poziv izašli iz kuće u dvorište, bez ikakva opravdana razloga iz automatske puške ispalio prema njima više hitaca i time nanio Ljubi Murtić mnogostuke osljede u predjelu prsa, od kojih ozljeda je preminula, dok je njezin suprug Petar Murtić samo slučajnošću ostao neozlijeđen,
dakle, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, civilno stanovništvo ubijao, pa da je time počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva – označeno i kažnjivo po čl. 120. stavak 1. Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske.

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova