hr | en

Dana 07. lipnja 2022. Vrhovni je sud donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženik je osuđen zbog ubijanja civila 1991. za vrijeme oružanog sukoba zajedno s još jednom osobom. Lažno su se predstavili kao policijski službenici i iz stana u kojem je stanovao izveli civila (muškarca). Uz pomoć treće osobe automobilom su se odvezli do mjesnog groblja. Tamo su naoružani puškama izveli civila iz automobila. Potom je muškarac u pratnji optuženika ispalio više hitaca iz automatskog vatrenog oružja u civila. Zadobivenih 25 strijelnih ozljeda su bile smrtonosne i civil je na licu mjesta preminuo.

Prvostupanjskom je presudom optuženik osuđen na kaznu zatvora 3 (tri) godine.

Vrhovni je sud preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu zatvora 6 (šest) godina.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova prijašnja neosuđivanost, roditeljstvo i protek vremena od počinjenja djela kojemu optuženik nije doprinio. Prvostupanjski je sud propustio otegotnim cijeniti da je optuženik kazneno djelo počinio kao vojnik. U noćnim satima je samoinicijativno napustio borbeni položaj. Otišao je u grad izvan zone ratnih operacija, u stan nenaoružanog civila radi njegovog usmrćenja. Time je narušen ugled i čast vojske kao i dignitet Domovinskog rata.

Postrožena kazna primjerena je ličnosti optuženika i počinjenom djelu. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kazna treba utjecati na optuženika, ali i na sve druge da ne čine kaznena djela. Ujedno će utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno.

Prvostupanjska presuda donesena u ponovljenom postupku: 

Dana 02. prosinca 2019. godine, nakon provedenog dokaznog postupka u ponovljenom postupku, optuženi Mirko Šašo oglašen je krivim i za sudjelovanje u počinjenju ratnog zločina ubojstvom civila Rade Španovića,  osuđen je na 3 godina zatvora. Prvostupanjska presuda javno je objavljena 04. prosinca 2019.

Podsjećamo, nakon što je Vrhovni sud u sjednici održanoj 02. srpnja 2019. prihvatio djelomočno žalbu državnog odvjetnika, ukinuo prvostupanjsku presudu u oslobađajućem djelu u odnosu na optuženika Mirka Šašu zbog krivičnog djela iz članka 120. stavka 1. OKZRH i u tom djelu predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, započelo je ponovljeno suđenje pred djelomično izmijenjenim sudskim vijećem. Istom odlukom Vrhovni sud je žalbu državnog odvjetnika u ostalom dijelu ako i žalbu optuženika Hase Mahmutagića u cijelosti odbio kao neosnovane i U ostalom pobijanom, a neukinutom dijelu potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu kojom je opt. H. Mahmutagić osuđen na 8 godina zatvora.

Nadalje, Vrhovni sud je zaključio  da je potpuno nevjerodostojna obrana opt. M. Šaše da je mislio da oštećenika vode u zapovjedništvo, tim više što i on sam u svojoj obrani navodi da su svi koji su bili u automobilu znali da idu po oštećenika da bi ga likvidirali. Također, okolnost je li opt. Šašo i ispalio hice iz automatskog oružja u oštećenog Radu Šapnovića nije odlučna za njegovu kaznenu odgovornost u konkretnom slučaju, već je odlučno postojanje umišljaja na oštećenika ubije, svjestan činjenice o kojoj se osobi radi, s kojim ciljem i u kojim okolnostima se događaj odvija.

 

OPĆI PODACI:

PONOVLJENI POSTUPAK:

Županijski sud u ZAGREBU

Broj predmeta: 7 K-rz-3/19

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Renata Pražetina Kaleb, predsjednica vijeća, sutkinja Renata Miličević, članica vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku broj K-DO-32/18

Zastupnica optužbe: Marijana Matijević Pišonić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH

Optuženik
Opt. Mirko ŠAŠO, brani se sa slobode

Branitelj optuženika:
– Davor Marčec, odvjetnik iz Velike Gorice, branitelji opt. II. M. Šaše

Prijašnji postupak:

07. veljače 2019.

Dvojici optuženika, Hase Mahmutagiću i Mirku Šaši, na Županijkosm sudu u Zagrebu, započelo je suđenje za ratni zločin nad civilima, opisano u članku 120.st.1. OKZ RH. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, ova dvojica terete se za ubojstvo radnika Željezare Sisak 56- godišnjeg Radeta Španovića. Španović je iz stana u Capragu 6. rujna 1991. odveden u nepoznatom pravcu. Njegovi posmrtni ostaci   pronađeni su 14. rujna u Gušću, nedaleko Siska, na obali Save.

Podsjećamo, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, koja je 16. prosinca 2011. godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podignuta protiv Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka, obuhvaćen je i ubijeni Rade Španović. Vladmir Milanković pravomoćno je u prosincu 2013., temeljem zapovjedne odgovornosti, osuđen za ratni zločin nad sisačkim civilima dok je Bošnjak oslobođen optužbe.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 3 K-rz-9/18

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Renata Miličević, predsjednica Vijeća, sutkinja Lidija Vidjak i sudac Petar Šakić članovi vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku broj K-DO-32/18

Zastupnica optužbe: Marijana Matijević Pišonić, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH

Optuženici:
I. opt. Hase MAHMUTAGIĆ, II. opt. Mirko ŠAŠE, brane se sa slobode

Branitelji optuženika:
– Lovel Borić, odvjetnik iz Zagreba, branitelji opt. I. opt. H. Mahmutagića
– Davor Marčec, odvjetnik iz Velike Gorice, branitelji opt. II. M. Šaše

Žrtva:
Rade ŠPANOVIĆ, ubijen

Dana 07. veljače 2019. I. opt. Hase Mahmutagic nepravomoćno je osudjen na 8 godina zatvora. Optuženik je odmah nakon objave presude sproveden u istražni zatvor. Drugooptuženi Mirko Šašo odlobodjen je optužbe.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova