hr | en

Pred Županijskim sudom u Splitu opt. Ivana Hrkač oslobođen je optužbe za počinjenje ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima. Vijećem je predsjedao sudac Slavko Lozina.   
Riječ je o kaznenom predmetu kojem je prethodila kooperacija tužiteljstava Hrvatske i BiH.  Mnogi svjedoci, žrtve organiziranog sustava zlostavljanja i ubojstava u zatočeničkim objektima na području tzv. Herceg Bosne,  poput Heliodroma, policijske postaje u Širokom Brijegu, osnovne škole u Dobrkovicima, ispitani su zamolbenim putem u BiH te su se na glavnu raspravu pred Županijskim sudom u Splitu, morali iznova neposredno saslušavati budući da se obrana  nije usuglasiila sa čitanjem njihovih iskaza.
Optužnica se odnosi na najmanje 35 zatočenih pripadnika armije BiH u policijskoj postaji u Širokom Brijegu te na preko 50 civila Bosnjaka neutemeljeno pritvorenih u osnovnoj školi u Dobrkovicima kod Širokog Brijega.
Konkretno, optuženom Ivanu Hrkacu kao pripadniku “Kažnjeničke bojne” Široki Brijeg, u sustavu HVO-a, na teret se stavlja fizičko zlostavljanje zarobljenika i civila.

Optužba,  vremenski smjestena u svibanj i srpanj 1993., uključuje i seksualno nasilje i ubojstvo.

Optuženik je, braneći se sa slobode, negirao učin kaznenog djela prepisujući ga sada pokojnom suborcu sličnog imena.

Dio inkriminacija  poklapa se s onim iz optužnice, potvrđene za sada nepravomoćnom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju,  u predmetu Prlić i dr., a čiji se pravomoćni epilog očekuje u studenom 2017.