hr | en

Dana 30.10.2019., naokn što je zastupnik optužbe odustao od kaznenog progona,  donesena je odbijajuća presuda.

Presuda je postala pravomoćna 21.studenog 2019.

Na Županijskom sudu u Rijeci započelo je suđenje u obnovljenom postupku protiv opt. Milorada Baraća zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima. Optuženik je iz Nizozemske izručen Hrvatskoj na temelju europskog uhidbenog naloga. Osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog zločina nad civilima u Širokoj Kuli, u rujnu i listopadu 1991.

OBNOVLJENI POSTUPAK:

Županijski sud u Rijeci

sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica vijeća

OPTUŽBU zastupa:

Doris Hrast, zamjenik ŽDO-a u Rijeci

Prijašnji tijek postupka:

Postupak protiv Nikole Zagorca, Miroslava Serdara, Dane Serdara, Dušana Uzelca, Milorada Baraća, Marijana Uzelca i Dragana Vunjaka, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Županijski sud u Gospiću

Broj predmeta: K-1/93

Raspravno vijeće: sutkinja Matilda Krunić, predsjednicaVijeća, sutkinja Miroslava Jurjević, članica Vijeća, suci porotnici Stjepan Vukelić, Ivan Prpić i Zvonimir Zdunić, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva Gospić broj KT-27/92 od 30. lipnja 1992.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Nikola Zagorac, Miroslav Serdar, Dane Serdar, Dušan Uzelac, Milorad Barać, Marijana Uzelac i Dragan Vunjak, odsutni

Branitelj optuženih: Stjepan Nikšić, odvjetnik iz Gospića

Žrtve – ubijeni civili: Mandica Nikšić, Vera Nikšić, Nikica Orešković, Anka Orešković, Ana Orešković, Milan Orešković, Kata Orešković i Marija Nikšić

Presudom Županijskog suda u Gospiću broj K-1/93-13 od 16. lipnja 1994. godine optuženici su u odsutnosti proglašeni krivima što su tijekom rujna i listopada 1991. godine u Širokoj Kuli kao pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješadijskog naoružanja pucali po civilnim objektima, ograničavali kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalili kuću u podrumu koje su se nalazili civili te pucali po njima, pri čemu su ubili osmero civila, od toga sedam žena.

Nikola Zagorac, Miroslav Serdar i Dragan Vunjak osuđeni su na kazne zatvora od 20 godina svaki, a Dane Serdar, Dušan Uzelac, Milorad Barać i Dragan Uzelac na 15 godina svaki.

Presudu pogledajte ovdje.

PRESUDA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske 25. listopada 1994. odbio je kao neosnovane žalbe optuženih te je potvrdio prvostupanjsku presudu.

Presudu VSRH broj I Kž-670/1994-3 od 25. listopada 1994. pogledajte ovdje.

OBNOVLJENI POSTUPAK

Rješenjem Županijskog suda u Gospiću broj Kv-16/04-3 od 13. veljače 2004. dopuštena je obnova u dijelu koji se odnosi na osuđenog Danu Serdara.

Županijski sud u Gospiću

Broj predmeta: K-5/04

Vijeće za ratne zločine: sudac Dušan Šporčić, predsjednik Vijeća, suci Milka Vraneš i Branko Milanović, čllanovi Vijeća

Optuženik: Dane Serdar, prisutan

Branitelji optuženog: odvjetnici Luka Šušak i Veljko Miljević

Presudom Županijskog suda u Gospiću broj K-5/04-186 od 23. rujna 2004. godine stavljena je izvan snage ranija presuda, i to u dijelu kojim je Dane Serdar proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, te je Dane Serdar oslobođen optužbe.

PRESUDA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske 16. prosinca 2008. godine donio je presudu broj I Kž 275/05-5 kojom je odbijena žalba državnog odvjetnika kao neosnovana te je potvrđena presuda suda prvog stupnja.