hr

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 6 K-rz-2/17

Novi broj predmeta: 3 K-rz-2/2017

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Tanja Pavelin, predsjednica vijeća, sutkinja Irena Kvaternik, članica, sudac Marjan Garac, član

Novo vijeće – sastav: sutkinja Tamara Pleše, predsjednica, sutkinje Saša Lui i Iva Gradiški Lovreček, članice

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: I. opt. Đuro Bajlović, II. opt. Vlado Dajić, obojica su  nedostupni hrvtaskom pravosuđu, prebivaju u Republici Srbiji

Žrtve: usmrćeno petero civlila, jedan civil je preživio likvidaciju pukim slučajem

Zagreb, 31.08.2020.
Na Županijskom sudu u Zagrebu čitanjem optužnice započelo je suđenje dvojici nedostupnih okrivljenika, nekadašnjih pripadnika odreda TO, čete Luščani.
Tereti ih se za počinjenje ratnog zočina protiv civila, u mjestu Sibić, početkom listopada 1993., tijekom napada JNA i TO te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije “Kupa” protivno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Prvooptuženi Đuro Bajlović tereti se da je u svojstvu  komandira navedene čete sa stvarnim i formalnim ovlastima zapovjedanja i nadzora nad podređenim pripadnicima navedene jedinice, i II. opt. Vlado Dajić kao pripadnik navedene jedinice, a nakon što su s ostalim pripadnicima ušli u selo Sibić i po zapovjedi I.opt. okupili petero civila, u iste pucali i usmrtili ih, osim jednog civila koji je pukim slučajem preživio.
Tijekom  današnjeg ročišta svjedočilo je četvero svjedoka. Dvojica svjedoka imaju status oštećenika, no nemaju neposrednih saznanja. Informacije o zločinu crpu od oca koji je slučajno preživio, ali je u međuvremenu preminuo.
Svjedočila su i dvojica nekadašnjih pripadnika teritorijalne obrane Luščani, ali oni tvrde da ništa nisu vidjeli, odnosno da su čuli da je u civile pucao isključivo pripadnik postrojbe koji više nije živ.
Inače, kazneni postupak protiv optuženika započeo je 2014. donošenjem rješenja o provođenju istrage.
Rasprava je započela 31. kolovoza 2020.
Zbog izmijene u sastavu vijeća, rasprava je 12. srpnja 2021. započela iznova.