hr

 

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 6 K-rz-2/17

Novi broj predmeta: 3 K-rz-2/2017

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Tanja Pavelin, predsjednica vijeća, sutkinja Irena Kvaternik, članica, sudac Marjan Garac, član

Novo vijeće – sastav: sutkinja Tamara Pleše, predsjednica, sutkinje Saša Lui i Iva Gradiški Lovreček, članice

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: I. opt. Đuro Bajlović, II. opt. Vlado Dajić, obojica su  nedostupni hrvtaskom pravosuđu, prebivaju u Republici Srbiji

Žrtve: usmrćeno petero civlila, jedan civil je preživio likvidaciju pukim slučajem

Zagreb, 31.08.2020.
Na Županijskom sudu u Zagrebu čitanjem optužnice započelo je suđenje dvojici nedostupnih okrivljenika, nekadašnjih pripadnika odreda TO, čete Luščani.
Tereti ih se za počinjenje ratnog zočina protiv civila, u mjestu Sibić, početkom listopada 1993., tijekom napada JNA i TO te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije “Kupa” protivno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Prvooptuženi Đuro Bajlović tereti se da je u svojstvu  komandira navedene čete sa stvarnim i formalnim ovlastima zapovjedanja i nadzora nad podređenim pripadnicima navedene jedinice, i II. opt. Vlado Dajić kao pripadnik navedene jedinice, a nakon što su s ostalim pripadnicima ušli u selo Sibić i po zapovjedi I.opt. okupili petero civila, u iste pucali i usmrtili ih, osim jednog civila koji je pukim slučajem preživio.

Rasprava u ovom kaznenom postupku zaključena je 05. listopada 2022. Prije zaključenja rasprave pročitani su zapisnici Višeg suda u Beogradu o ispitivanju dva svjedoka putem video linka i to: iskaz svjedokinje Ane Opačić i iskaz ugroženog svjedoka pseudonima “Svjedok 1”.

Pročitana je i medicinska dokumentacija o zdravstvenom stanju II. opt. Vlade Daić.

Potom su pročitane obrane optuženika dane pred Višim sudom u Beogradu  te su održani završni govori optužbe i obrane.

Prvostupanjska presuda je javno objavljena 07. listopada 2022. 

Obojica optuženika  su na temelju čl. 453., točke 3. Zakona o kaznenom postupku (nedostatak dokaza) oslobođeni optužbe da bi početkom listopada 1991. na glinskom području u sklopu operacije “Kupa”, a nakon što su u selo Sibić ušli pripadnici paravojnih postrojbi TO Banski Grabovac, na jednom mjestu okupili civile Blaža Dražetić, Tomu Vrbanac, Jagicu Vrbanac, Magu Šoštarić i Josu Šoštarić te ih potom na zapovijed I. opt. Đure Bajlovića,  II. opt. Daić skupa s još jednim pripadnikom koji je u međuvremenu preminuo, usmrtili, izuzev Jose Šoštarić koji je slučajno preživio.

Podsjećamo, kazneni postupak protiv dvojice optuženika započeo je 2014. donošenjem rješenja o provođenju istrage.

Rasprava je započela 31. kolovoza 2020., a potom zbog izmijene predsjednice vijeća iznova 12. srpnja 2021.

Ročišta pred izmijenjenim vijećem održana su još 06. prosinca 2021., 31. kolovoza te 05. listopada 2022.