hr | en

Kazneni postupak protiv Mitra Vujaklije optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH.

Dana 6. svibnja 2015. pred Županijskim sudom u Zagrebu započelo je ponovljeno suđenje protiv optuženog Mitra Vujaklije po optužnici ŽDO Sisak broj K-DO-59/12, od 29.09.2011.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Okrivljenika Mitra Vujakliju se tereti da je dana 10. listopada 1991. godine u selu Borovac, koje je u to vrijeme bilo privremeno okupirano, ispred kuće Jovana Ljiljka, kao pripadnik Teritorijalne obrane tzv. „SAO Krajina“, u trenutku kada su seoskom cestom naišli mještani Mato Grgić i Ivica Grgić uperio pušku u njih i naredio im da dignu ruke iznad glave te mu je u tom trenutku civil srpske nacionalnosti Jovan Ljiljak sa prozora svoje kuće prigovorio na njegovo postupanje, revoltiran time Mitar Vujaklija je pušku okrenuo u njegovom pravcu i krenuo pucati te ga tom prilikom ranio da bi neposredno nakon toga ušao u kuću te iz iste puške ponovno pucao u Jovana Ljiljka te ga usmrtio na licu mjesta.

Dana 13. listopada 2014. godine donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda protiv optuženika Mitra Vujaklije.

Dana 10. veljače 2015. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinu prvostupanjsku presudu te se predmet upućuje prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.