hr | en

Kazneni postupak protiv opt. Đure Opačića obustavljen je zbog smrti optuženika. Postupak se provodio u odsutnosti. Suđenje je započelo u ožujku 2020., a tijekom rasprave koja je u više navrata započinjala iznova, neposredno je ispitano više svjedoka.

Zagreb, 13.03.2020.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje u odsutnosti opt. Đure Opačića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiov civila, iz čl. 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Optuženik se tereti kao neposredni počinitelj.

Optuženik je nedostupan hrvtaskom pravosuđu pa se suđenje odvija u njegovoj odsutnosti.

Na današnjem ročištu svjedočila je Mira Dujmović koja je u KP Domu Glina bila zatočena gotovo godinu dana. Trpjela je fizičko i psihičko zlostavljanje.

Zagreb, 18.06.2020.

Rasprava je zbog proteka roka i izmijene člana vijeća započela iznova. Pročitani su iskazi svjedoka ispitanih tijekom istražnog postupka, a koji su u međuvremenu preminuli kao i drugi materijalni dokazi. Neposredno je saslušan jedan svjedok bez konkretnih saznanja o inkriminaciji.

Rasprava se nastavlja 16.07.2020., u 9:30h.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova