hr

Rijeka, 21. travnja 2023.

Vijeće Županijskog suda u Rijeci donijelo je nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv I. opt. Mirka Radeke dok je u odnosu na dvojicu drugih optuženika donesena odbijajuća presuda. 

I. opt. Mirko Radeka osuđen je na 18 godina zatvora. Državljanin je Srbije, rodom iz Lovinca, mjesta u Ličko-senjskoj županiji, sada s adresom u Beogradu. 

Protiv II. opt. Željka Dukića, također srpskog državljanina, rođenog u Rijeci, koji sada živi u Beogradu, i II. opt. Vlade Draganića,  srpskog državljanina s posljednjom adresom u Beogradu, odbijena je optužba, nakon što je tužiteljstvo protiv njih odustalo od optužbe.

Opt. Radeka je oglašen krivim za zločin koji se dogodio 12. srpnja 1993. godine u mjestu Breštane/Podlapača naselju u sastavu općine Udbina, za vrijeme oružane agresije tzv. JNA i paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine na Republiku Hrvatsku.

Optuženik je tempore criminis bio pripadnik 9. motorizirane brigade tzv. SAO Krajine kada je u društvu Dukića i Draganića, pripadnika iste brigade, došao do kuće Ivana Begića, tada u dobi od 66 godina. Bili su naoružani automatskim puškama i pištoljima kada su u kući, osim Ivana, zatekli i njegovu suprugu Katu, tada 61-godišnjakinju, i rođakinju Anku Vračar, u dobi od 57 godina. Kako bi izazvali što veći strah i prepast kod njih, kao preostalog hrvatskog stanovništva na tom prostoru koje je tu ostalo živjeti pod zaštitom snaga UNPROFOR-a, počeli su prijetiti Ivanu Begiću, da će njega i druge ukućane ubiti ako im ne preda sav novac kojim raspolaže. Tukli su ga, zbog čega je on u strahu za svoj život, kao i prisutne mu supruge i rođakinje, predao im 1.000 njemačkih maraka. 

Nakon toga je grupa pripadnika srpske paravojske izvela premetačinu kuće i gospodarskih objekata, tražeći vrednije predmete koje bi mogli uzeti. Napuštajući kuću, Dukić i Draganić su uzeli sa sobom televizor, kazetofon i kantu s gorivom. Mirko Radeka, koji je zaostao za njima, u jednom je trenutku pucao u Katu Begić, nanijevši joj ozljede od kojih je umrla osam dana kasnije u bolnici u Kninu. Ispred kuće je pucao i u Anku Vračar, ženu je ustrijelio u glavu te je umrla na mjestu.

Odmjeravajući kaznu I.opt. Radeki, sud mu je kao otegotnu okolnost cijenio bezobzirnost u postupanju, činjenicu da je u dobi od nepune 22 godine, u punoj fizičkoj snazi, krenuo s iživljavanjem nad osobama starije dobi, bespomoćnim i u odnosu na njegovo vatreno oružje. Olakotnih okolnosti sud mu nije našao.

Optuženicima je sudilo u odsutnosti. 

Protiv optuženika je najprije, u lipnju 2020., donesena presuda kojom je optužba protiv sve trojice odbijena uslijed prekvalifikacije kaznenog djela.

TIJEK PRVOSTUPANJSKOGA POSTUPKA

Na Županijskom sudu u Rijeci u tijeku je kazneni postupak protiv opt. Mirka Radke i dr. , za kaznena djela ratnog zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120.st.1. OKZ RH. 

I. opt. Mirko Radeka

II. opt. Željko Dukić

III. opt. Vlado Draganić

Optuženicima se sudi u odsutnosti, a svi prebivaju na teritoriju Republike Srbije.

Vijeće za ratne zločine:

sudac Domagoj Vučkov, predsjednik Vijeća

Žrtve: 

Kata Begić, ubijena

Anka Vračar, ubijena

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.