hr | en

Postupak protiv Željka Rađenovića, Nikole Plavljanića, Ljubana Zorića i Đure Krnjajića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Okružni sud u Sisku

Broj predmeta: K-29/92

Raspravno vijeće: sudac Željko Barać, predsjednik Vijeća, sutkinja Alemka Sladić, članica Vijeća, suci porotnici Ivan Zlovolić, Mirko Švaljek i Ivan Kasaić, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog javnog tužilaštva Sisak broj KT-176/92 od 4. prosinca 1992. godine

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Željko Rađenović, Nikola Plavljanić, Ljuban Zorić i Đuro Krnjajić, nedostupni

Branitelji optuženih: Ivo Rafaj, odvjetnik iz Siska

Žrtva – zlostavljan: Joso Mlađenović

Presudom Okružnog suda u Sisku broj K-29/92 od 22. siječnja 1993. godine optuženici su proglašeni krivima što su tijekom rujna i listopada 1991. godine, kao sudionici u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske, u Vatrogasnom domu u Petrinji uhićenog civila Josu Mlađenovića tukli i mučili, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Optuženici Željko Rađenović, Nikola Plavljanić i Ljuban Zorić osuđeni su na kazne zatvora od po 10 godina svaki, a opt. Đuro Krnjajić na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

Presudu Okružnog suda u Sisku pogledajte ovdje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom broj I Kž 661/1993-3 od 12. svibnja 1994. djelomično je uvažio žalbu opt. Željka Rađenovića, preinačio je presudu u odnosu na njega u odluci o kazni tako da ga je za kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZRH (čl. 142. st. 1. OKZRH stare numeracije) osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina.

Žalba optuženog Rađenovića u ostalom dijelu te žalbe ostale trojice optuženika odbijene su kao neosnovane te je prvostupanjska presuda u tim dijelovima ostala nepreinačena.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.