hr | en

Postupak protiv Jugoslava Vidića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta: K-39/1994

Raspravno vijeće: sudac Damir Parcen, predsjednik Vijeća, sutkinja Marija Srbljanin, članica Vijeća, suci porotnici Ante Jelović, Stjepan Benčić i Ante Bazina, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku broj KT-51/94 od 18. srpnja 1994. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženik: Jugoslav Vidić, nedostupan

Branitelj optuženog: Ivica Kraljičković, odvjetnik iz Siska

Žrtva – usmrćen: Stjepan Komes

Presudom Županijskog suda u Sisku broj K-39/1994 od 4. prosinca 1998. opt. Jugoslav Vidić proglašen je krivim što je 16. rujna 1991. u Petrinji u krugu Mesne industrije “Gavrilović” u Sisačkoj ulici, kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, sa većim broj neidentificiranih osoba sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju djelatnika navedene tvornice, a zatim iz grupe djelatnika izdvojio Stjepana Komesa, kivan na ovoga jer se rukovao s predsjednikom Republike Franjom Tuđmanom kad je ovaj bio u posjetu Petrinji, te mu oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta, zbog koje povrede i nepružanja odgovarajuće medicinske pomoći je Stjepan Komes ubrzo nakon toga preminuo.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Presudu Županijskog suda u Sisku pogledajte ovdje.

Presudom VSRH broj I Kž 23/1999-3 od 6. svibnja 1999. godine odbijena je kao neosnovana žalba opt. Jugoslava Vidića te je potvrđena presuda suda prvog stupnja.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.