hr | en

Postupak protiv Dragana Sanadera, Mileta Sanadera, Milana Drobnjaka i Slavka Drobnjaka, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. (122.) OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta: K-27/95

Raspravno vijeće: sudac Željko Barać, predsjednik Vijeća, sutkinja Ljubica Rendulić-Holzer, članica Vijeća, suci porotnici Ružica Grahovac, Vladimir Bernšic i Josip Milaković, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog javnog tužilaštva Sisak broj K-T-164/91 od 25. studenoga 1992.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. (122) OKZRH

Optuženici: Dragan Sanader, Mile Sanader, Milan Drobnjak i Slavko Drobnjak, nedostupni

Branitelj optuženih: Erih Fridrih, odvjetnik iz Siska

Žrtve:

– ubijeni: Tomislav Bursik, Nikola Dumbović, Ivica Jelačić, Božidar Kovačić, Franjo Lukačević, Vlado Miškulin, Milivoj Rogulja, Branko Tomašić, Radislav Tutić, Mišo Svoboda, Dejan Gregec, Neno Muškić, Zdenko Gregec i Vlado Žugaj

– teško ranjeni: Dražen Cerjak, Meho Alijagić, Stjepan Rožanković i Milan Župan

Presudom Županijskog suda u Sisku broj K-27/95 od 3. ožujka 1999. godine optuženici su proglašeni krivima što su 16. rujna 1991. u Petrinji, kao pripadnici četničko-terorističkih formacija tzv. SAO Krajine, nakon što su se u blizini zgrade „Vila – Gavrilović“ predali pripadnici ZNG-a i Policijske uprave Sisak i Petrinja, Dragan Sanader kao vođa formacije naredio Milanu Sanaderu, Milanu Drobnjaku i Slavku Drobnjaku da iz pješačkog oružja pucaju i ubijaju zarobljene i razoružane pripadnike navedenih hrvatskih postrojbi, nakon čega su navedena trojica optuženika zajedno sa prvooptuženim Draganom Sanaderom pucali u njih i pritom lišili života četrnaestoricu te teško ranili četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatskih postrojbi.

Svaki od optuženih osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Presudu Županijskog suda u Sisku pogledajte ovdje.

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž 382/1999-5 od 6. rujna 2000. godine povodom žalbe opt. Slavka Drobnjaka ukinuta je presuda u odnosu na njega i u tom dijelu predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Presuda je u navedenom dijelu ukinuta jer je opt. Slavko Drobnjak nakon donošenja prvostupanjske presude uhićen pa je stavljen prijedlog za ponavljanje postupka.

Žalba optuženih Dragana Sanadera, Mileta Sanadera i Milana Drobnjaka odbijena je kao neosnovana i u odnosu na njih potvrđena je prvostupanjska presuda.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.