hr

Zagreb, 16.02.2022.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započela je rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Jovana Ranić (nedostupan) i opt. Save Grnović (uhićen u Njemačkoj te izručen Hrvatskoj) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 

OPĆI PODACI:

Poslovni broj: 2K-rz-2/19

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu:

Sutkinja Saša Lui, predsjednica Vijeća

Sutkinja Tamara Pleše, članica Vijeća

Sutkinja Iva Gradiški Lovreček, članica Vijeća

Optužnica Županijskog državnog odvjetnišva u Zagrebu broj K-DO-41/17 od 27. rujna 2018.

Zastupnik optužbe: 

Davorka Čolak, zamjenica ŽDO Zagreb

Branitelji:

odvjetnica, braniteljica opt. Jovana Ranić

odvjetnik Ante Nobilo, branitelj opt. Save Grnović

Opt. Savo Grnovi je uhićen u ožujku 2021. na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se sa obitelji nastanio 1998. godine. Protiv njega je određen istražni zatvor. 

Navodi optužnice 

Optuženici se terete:

da su dana 4./5. studenog 1991. nakon zauzimanja Petrinje od strane JNA i TO, kao pripadnici Specijalne jedinice “Milicije SAO Krajine” došli do kuće u Petrinji na adresi Ivana Meštrovića 11, u kojoj su zatekli članove obitelji Kozbašić te potom protivno odredbama međunarodnog prava – Ženevska konvencije o zaštiti gradjanskih osoba u vrijeme rata, pucajući iz svog osobnog naoružanja, usmrtili Milana i Gordanu Kozbašić i njihovu djecu mlt. Alena Kozbašić i mlt. Tamaru Kozbašić nakon čega su se udaljili s mjesta dogadjaja uzevši sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac vlasništvo Milana Kozbašić.