hr | en

Postupak protiv Momira Pupovca i Branka Bote, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1 OKZ RH.

RANIJI TIJEK POSTUPKA

Vojno tužiteljstvo u Splitu je pod brojem KT-612/92 od 23. srpnja 1992. podiglo optužnicu protiv 17 optuženih, a kao XVI-opt. je optužen Momir Pupovac, a kao XVII-opt. Branko Bota, i to zbog najtežeg oblika terorizma iz čl. 236.o/st.1. i 2. u vezi s čl. 236. g/ Kaznenog zakona RH.

Spis Vojnog suda u Splitu broj K.327/92 po prestanku rada vojnih sudova ustupljen je u rad Županijskom sudu u Zadru, a Županijsko državno odvjetništvo Zadar izmijenilo je optužnicu Vojnog tužiteljstva u Splitu u odnosu na kazneno djelo protiv optuženih Momira Pupovca i Branka Bote, te je 6. ožujka 2001. godine, pod brojem KT-166/97, optuženike teretilo za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Opći podaci

Županijski sud u Zadru

Broj predmeta: K.315/97

Raspravno vijeće: sutkinja Enka Moković, predsjednica Vijeća, sudac Vladimir Mikolčević, član Vijeća, suci porotnici Davorka Volarević, Mladen Rendić i Zvonko Buljat, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, broj KT-166/97, od 6. ožujka 2001. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici: Momir Pupovac i Branko Bota, nedostupni

Branitelji optuženika: Filip Brdar, odvjetnik iz Zadra, za prvooptuženog; Lovorko Sinovčić, odvjetnik iz Zadra, za drugooptuženog

Presudom Županijskog suda u Zadru broj K.315/97 od 9. srpnja 2003. godine optuženici Momir Pupovac i Branko Bota proglašeni su krivima što su 26. travnja u Perušiću Benkovačkom, kao pripadnici postrojbi pobunjenih Srba, naoružani i u vojnoj odori, došli u kuću Ante i Peke Zrilić, osoba hrvatske nacionalnosti, te prijeteći pištoljem iznudili ključeve garaže, iz koje su izvezli motokultivator s prikolicom, dvije bačve s 15-ak litara goriva, lovačku pušku, te sve odvezli u kuću Momira Pupovca, a potom se ponovno vratili u kuću Zrilićevih s namjerom da otuđe i drugi motokultivator, pa dok je Momir Pupovac pretraživao kuću tražeći predmete koje bi otuđio, Branko Bota je, u namjeri da je ubije, u konobi hicem iz pištolja pogodio u oko Peku Zrilić, staru 73 godine, od čega je nastupila njena trenutna smrt.

Momiru Pupovcu izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 godina, a Branku Boti kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Presudu možete pogledati ovdje.

ODLUKA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske rješenjem broj I Kž 1112/03-3 od 12. listopada 2006. godine, prihvatio je žalbe optuženih Pupovca i Bote, ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet je vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje.

Rješenje VSRH pogledajte ovdje.

PONOVLJENI PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Presudom Županijskog suda u Zadru br. K-79/06 od 15. listopada 2008. godine Momir Pupovac osuđen je zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, dok je opt. Branku Boti za to kazneno djelo utvrđena kazna zatvora u trajanju od 20 godina te mu je uzeta kao utvrđena kazna zatvora u trajanju od sedam godina koja mu je zbog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. OKZRH izrečena pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru br. K-36/95 od 9. listopada 1995. godine, pa je primjenom odredaba o stjecaju ovaj optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

ODLUKA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom broj I Kž 1101/08-3 od 5. studenog 2009. godine djelomično je prihvatio žalbu opt. Momira Pupovca te je preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni tako da je tog optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

U ostalom djelu prvostupanjska presuda ostala je neizmijenjena.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.