hr | en

Na Županijskom sudu u Sisku 23. rujna 2010. započela je glavna rasprava u postupku protiv okrivljenih Željka Beline, Dejana Milića, Ivana Grgića i Zdravka Pleseca, bivših pripadnika Hrvatske vojske optuženih za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva usmrćivanjem Goranke i Vere Mileusnić i Blaženke Slabak te ranjavanjem Petra Mileusnića, u Novskoj u prosincu 1991.

Dana 19. studenog 2010. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku donijelo je odbijajuću presudu temeljem čl. 353. t. 5 ZKP-a, smatrajući da se radi o presuđenoj stvari.

VSRH ukinuo je prvostupanjsku odbijajuću presudu u odnosu na prvooptuženog Belinu i drugooptuženog Milića. U odnosu na Ivana Grgića i Zdravka Pleseca potvrđena je prvostupanjska presuda. Ponovljeni prvostupanjski postupak u odnosu na Željka Belinu i Dejana Milića bit će održan na Županijskom sudu u Zagrebu.

Nakon provedenog ponovljenog postupka Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu 8. ožujka 2013. godine optuženike je proglasilo krivima. Belini je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10, a Miliću u trajanju od 9 godina.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužene Belinu, Milića, Grgića i Pleseca se tereti da su 18. prosinca 1991. u Novskoj, kao pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa sada pokojnim Dubravkom Leskovarom, krenuli prema kući Petra Mileusnića u namjeri da usmrte sve koje ondje zateknu, da su ondje zlostavljali Petra Mileusnića, da bi potom Belina, Milić i Leskovar hicima iz automatskih pušaka usmrtili Goranku Mileusnić, Veru Mileusnić i Blaženku Slabak, a Petra Mileusnića ranili.

Optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, broj K-DO-35/08, od 09. srpnja 2010. godine možete pogledati ovdje.

Sadržaj izmijenjene optužnice ŽDO Zagreb, K-DO-254/12: okrivljeni Belina i Milić se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva: da su 18. prosinca 1991. zajedno sa sada pokojnim Dubravkom Leskovarom, Ivanom Grgićem i Zdravkom Plesecom u uniformama hrvatske vojske i naoružani automatskim puškama krenuli prema kući Petra Mileusnića u ulici Zrinskog Frankopana 17, postupajući prema prethodnom dogovoru da ubiju sve koje u toj kući zateknu, dok je prvookrivljeni Belina ostao pred kućom čuvati stražu, ostali su ušli u kuću te su rukama i nogama tukli Petra Mieusnića, a nešto kasnije u kuću je ušao i počeo pucati Željko Belina, a potom su pucali Dejan Milić i Dubravko Leskovar te su usmrtili Veru Mileusnić, Goranku Mileusnić, Blaženku Slabak i ranili Petra Mileusnića.

Optužnica je izmijenjena i na raspravi 6. ožujka 2013. godine. U optužnicu je ugrađen dopunski nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog vještaka u odnosu na ozljede koje su tempore criminis zadobili oštećenici.

RANIJI TIJEK POSTUPKA

Za inkriminirani događaj 1992. godine vođena je istraga protiv Željka Beline, Ivana Grgića, Dubravka Leskovara, Dejana Milića i Zdravka Pleseca zbog kaznenih djela ubojstva iz čl. 35. st. 2. toč. 4 KZRH i pokušaja ubojstva iz čl. 35. st. 2. toč. 4 u svezi čl. 19. KZRH.

Nakon provedene istrage Vojno tužiteljstvo u Zagrebu odustalo je od progona Grgića i Pleseca, a protiv Beline, Leskovara i Milića nastavljen je postupak pred Vojnim sudom u Zagrebu, pod brojem K-44/92.
Postupak je okončan 02. studenog 1992. donošenjem rješenja o obustavi kaznenog postupka, primjenom zakona o oprostu.

Potom su oštećenici podnijeli kaznenu prijavu protiv istih osoba za navedeni događaj, no za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Sisku

Broj predmeta:

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Snježana Mrkoci, predsjednica Vijeća; sutkinja Višnja Vukić, članica Vijeća; sudac Predrag Jovanić, član Vijeća

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, K-DO-35/08, od 09. srpnja 2010. godine

Zastupnik optužbe: Jadranka Huskić, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Sisku

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženici: Željko Belina, Dejan Milić, Ivan Grgić i Zdravko Plesec – nalaze se u pritvoru od 20. kolovoza 2010.

Branitelji optuženih:
Zorko Kostanjšek, odvjetnik iz Siska, branitelj po službenoj dužnosti I. opt. Željka Beline; Marin Ivanović, odvjetnik iz Zagreba, branitelj II. opt. Dejana Milića; Domagoj Rupčić, odvjetnik iz Siska, branitelj po službenoj dužnosti III. opt. Ivana Grgića; Dragan Crnković, odvjetnik iz Siska, branitelj po službenoj dužnosti IV. opt. Zdravka Pleseca

Punomoćnik oštećenog Petra Mileusnića: Vinko Dizdar, odvjetnik iz Novske

Žrtve:
– ubijene: Goranka Mileusnić, Vera Mileusnić i Blaženka Slabak 
– zlostavljan i ranjen:
 Petar Mileusnić

Ponovljeni postupak

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-Rz-20/12

Vijeće za ratne zločine: sudac Marijan Garac, predsjednik Vijeća, sudac Petar Šakić, član Vijeća, sudac Zdravko Majerović, član Vijeća

Optužnica: ŽDO Zagreb, K-DO-254/12 (preuzeta i izmijenjena optužnica ŽDO-a u Sisku, K-DO-35/08, od 09. srpnja 2010. godine)

Zastupnik optužbe: Jadranka Huskić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Sisku

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženici: Željko Belina i Dejan Milić

Branitelji optuženih: Zorko Kostanjšek, odvjetnik iz Siska, branitelj I. opt. Željka Beline; Marin Ivanović, odvjetnik iz Zagreba, branitelj II. opt. Dejana Milića

Žrtve:
– ubijene: Goranka Mileusnić, Vera Mileusnić i Blaženka Slabak 
– zlostavljan i ranjen:
 Petar Mileusnić

PRESUDA

Dana 19. studenog 2010. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku donijelo je odbijajuću presudu temeljem čl. 353. t. 5 ZKP-a, smatrajući da se radi o presuđenoj stvari.
Optuženicima je ujedno ukinut pritvor te su pušteni na slobodu.

Sjednica žalbenog vijeća VSRH održana je 21. veljače 2012. godine. VSRH ukinuo je prvostupanjsku odbijajuću presudu u odnosu na prvooptuženog Belinu i drugooptuženog Milića. U odnosu na Ivana Grgića i Zdravka Pleseca potvrđena je prvostupanjska presuda. Presudu i rješenje VSRH pogledajte ovdje. Ponovljeni prvostupanjski postupak u odnosu na Željka Belinu i Dejana Milića bit će održan na Županijskom sudu u Zagrebu.

Nakon provedenog ponovljenog postupka Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu 8. ožujka 2013. godine optuženike je proglasilo krivima. Belini je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10, a Miliću u trajanju od 9 godina.

Sjednica Žalbenog vijeća VSRH održana je 29. listopada 2013. godine. Izvještaj sa sjednice možete pogledati ovdje. Prvostupanjska presuda je potvrđena.