hr | en

Zagreb, 03. srpnja 2023.

Opt. Dean Tišma je nakon provedenog ponovljenog postupka u odsutnosti, kao neposredni počinitelj,  oglašen  krivim i osuđen na pet (5) godina i šest (6) mjeseci zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Zagreb, 12.10.2022.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započeo je ponovljeni postupak protiv opt. Deana Tišme.

Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 07. srpnja 2022. predmet u odnosu na opt. Deana Tišmu vratio na ponovno suđenje i odluku dok je u odnosu na opt. Nikolu Lađevića i opt. Predraga Radišića potvrdio prvostupanjsku presudu te je ona u odnosu na ovu dvojicu okrivljenika postala pravomoćna.

PONOVLJENI POSTUPAK:

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Novoj Drenčini

Broj predmeta:  K-RZ-6/2022

Sudsko vijeće: Renata Pražetina Kaleb, predsjednica, Jasna Smiljanić, članica i Petar Šakić, član

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, broj K-DO-50/12, od 30. listopada 2009.

Optužnicu zastupa: Sanja Jagušt, zamjenica Županijske državne odvjetnice u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl.120. st.1. OKZRH

Optuženik:  Dean Tišma, sudu mu se u odsutnosti

Branitelj: Dan Marinović, odvjetnik

Optuženiku se sudi u odsutnosti na temelju pravomoćnog rješenja broj Kv-rz-5/16 od 23. veljače 2017.

PRIJAŠNJI POSTUPAK:

Dana 05. rujna 2017. na Županijskom sudu u Zagrebu trojici optuženika, nekadašnjih pripadnika paravojnih formacija tzv. “SAO Krajine”, započelo je suđenje za ratni zločin nad civilima.

Lađevića, Radišića i Tišmu  tereti se za uništenje velikog i neutvrđenog broja kuća i gospodarskih objekata u mjestu Nova Drenčina tijekom listopada 1991. Opt. Lađević se tereti po zapovjednoj odgovornosti dok se druga dvojica optuženika kazneno gone kao neposredni počinitelji. Sva trojica nedostupna su pravosuđu Republike Hrvatske te im se sudi u odsutnosti.

Tijekom dosadašnjeg suđenja pročitani su iskazi svjedoka koji su u međuvremenu preminuli dok je neposredno saslušano više svjedoka koji su, na upit predsjednika vijeća, na foto dokumentaciji koja je dio spisa predmeta, uglavnom vršili prepoznavanje uništene imovine i osoba, odnosno optuženika.

Dana 31.10.2017. optuženici su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne. Prvooptuženi N. Lađević po zapovjednoj odgovornosi – za nesprječavanje podređenih u činjenju zločina, osuđen je na 7 godina i šest mjeseci. Druga dvojica kao neposredni počinitelji dobila su po pet godina i šest mjeseci.

Sva trojica optuženika osuđena su u odsutnosti.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Novoj Drenčini

Broj predmeta:  K-RZ-8/12

Sudsko vijeće: Tomislav Juriša, predsjednik, Jasna Smiljanić, članica i Petar Šakić, član

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, broj K-DO-50/12, od 30. listopada 2009.

Optužnicu zastupa: Županijsko državno odvjetništvo u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl.120. st.1. OKZRH

Optuženici: Nikola Lađević, Predrag Radišić i Dean Tišma, sudi im se u odsutnosti

Opis kaznenog djela:

Optuženika Nikolu Lađevića tereti se da je tijekom mjeseca listopada 1991. godine, za vrijeme trajanja međunarodnog oružanog sukoba na teritoriju RH između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s jedne te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenih hrvatskih Srba i snaga bivše JNA s druge strane izazvanog njihovom agresijom i okupacijom dijela suverene RH, kao zapovjednik II čete II bataljuna paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, iako je znao da se u selu Nova Drenčina koja je napustilo stanovništvo hrvatske nacionalnosti događaju protupravne radnje i da se pale napuštene kuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, nije poduzeo ništa da se takva protuzakonita postupanja suzbiju i kazne, pristajući da pripadnici njegove čete nastave s takvim protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, pa su tako Predrag Radišić i Dean Tišma s nepoznatim pripadnicima njemu podređenih postrojbi u Novoj Drenčini podmetanjem vatre namjerno uništili veliki i neutvrđeni broj kuća i gospodarskih objekata.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.