hr | en

Postupak protiv Dragora Opačića i Milana Opačića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zadru

Broj predmeta: K-14/99

Raspravno vijeće: sudac Ante Anić, predsjednik Vijeća, sutkinja Enka Moković, članica Vijeća, sudac Branimir Zorica, član Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zadru broj KT-247/97 od 30. prosinca 1997. godine

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Dragor Opačić i Milan Opačić, nedostupni

Branitelji optuženih: Ante Krajina, odvjetnik iz Zadra, za prvooptuženog; Lovorko Sinovčić, odvjetnik iz Zadra, za drugooptuženog

Žrtva – zlostavljan: Denis Surać

Presudom Županijskog suda u Zadru broj K-14/99 od 17. veljače 2004. godine optuženici Dragor Opačić i Milan Opačić proglašeni su krivima što su 17. listopada 1991. godine u Murvici Donjoj, kao pripadnici pobunjenih Srba organiziranih u tzv. Miliciju SAO Krajine, zajedno sa još jednom nepoznatom maloljetnom osobom, došli u proizvodne pogone tvornice “Folijaplast”, u kojoj su radnici demontirali strojeve radi evakuacije, prijeteći automatskim puškama radnike isjerali ispred pogona tvornice i zastrašivali ih pucajući im pred noge, iz grupe izdvojili radnika Denisa Suraća i, s ciljem da još više zaplaše ostale radnike počeli ga tući, mašući otvorenim britvama i govoreći da će ih sve poubijati, pa ga britvom zarezali po vratu i nakon toga vezali i ubacili u teretno vozilo te odvezli u Benkovac gdje su ga predali drugim pripadnicima tzv. Milicije SAO Krajine, koji su ga slijedeća četiri dana svakodnevno tukli prilikom navodnih ispitivanja, nanijevši mu pri tom više tjelesnih ozljeda.

Opt. Dragoru Opačiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 6 godina, a opt. Milanu Opačiću u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci.

Presudu pogledajte ovdje.

PRESUDA VSRH

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž 358/04-3 od 22. ožujka 2006. godine odbijene su kao neosnovane žalbe optuženih i potvrđena je presuda suda prvog stupnja.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.