hr

Kazneni postupak protiv opt. Jovana Baljka zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz članka 120/1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Suđenje se provodi u nazočnosti optuženika.

Rasprava je započela 10. studenog 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva.

Optuženik se brani sa slobode.

O krivnji se očitovao negativno te će shodno tome obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Nakon što je vijeće usvojilo dokazne prijedloge stranaka u postupku, pročitana je, odnosno razgledana materijalna dokumentacija te su neposredno ispitana dvojica svjedoka koja o predmetu postupka nemaju neposrednih saznanja.

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH svjedocima je osiguralo dolazak/prijevoz na sud.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u mjestu Rosulje, Hrvatska Kostajnica

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:  8 K-rz-4/2022

Vijeće za ratne zločine: 

sutkinja Jadranka Kos, predsjednica vijeća

sutkinja Erna Draženčić, članica

sutkinja Lidija Vidjak, članica

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo broj K-DO-26/2022 od 11.03.2022.

Zastupnica optužbe:

Vlasta Tomašković, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Jovan Baljak, brani se sa slobode

Branitelj optuženika: 

odvjetnik Ivica Mazalin

Ukratko o optužnici:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je 15. srpnja 1992. u mjestu Rosulje, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, tijekom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske, Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske krajine na području Republike Hrvatske počinio navedeno kazneno djelo.
Okrivljenika se tereti da je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još jednom osobom (danas pokojna osoba) došao na adresu civilne osobe hrvatske nacionalnosti i; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949.  i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštititi žrtava međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977.; uz prijetnju oružjem zajedno s još jednom osobom, odveo oštećenika iz njegove kuće. Tereti ga se da je odveo oštećenika na obalu rijeke Une i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku.

Žrtva: Josip Levak, ubijen

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova