hr

Kazneni postupak protiv opt. Jovana Baljka zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz članka 120/1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Zagreb, 03. listopada 2023. 

Opt. Jovan Baljak je na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon provedenog dokaznog postupaka, oslobođen optužbe za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženik se tereti za ubojstvo civila kojeg je, prema navodima optužnice, uz prijetnju oružjem odveo iz kuće te ga na obali rijeke Une usmrtio hicima iz vatrenog oružja te potom tijelo bacio u rijeku. 

Optuženik je oslobođen od optužbe zbog nedostatka dokaza. 

Podsjećamo, okrivljenik je uhićen koncem studenog 2021. dok je optužnica podignuta u ožujku 2022.

TIJEK PRVOSTUPANJSKOG POSTUPKA:

Suđenje se provodi u nazočnosti optuženika.

Rasprava je započela 10. studenog 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva.

Optuženik se brani sa slobode.

O krivnji se očitovao negativno te će shodno tome obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Nakon što je vijeće usvojilo dokazne prijedloge stranaka u postupku, pročitana je, odnosno razgledana materijalna dokumentacija te su neposredno ispitana dvojica svjedoka koja o predmetu postupka nemaju neposrednih saznanja.

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH svjedocima je osiguralo dolazak/prijevoz na sud.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u mjestu Rosulje, Hrvatska Kostajnica

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:  8 K-rz-4/2022

Vijeće za ratne zločine: 

sutkinja Jadranka Kos, predsjednica vijeća

sutkinja Erna Draženčić, članica

sutkinja Lidija Vidjak, članica

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo broj K-DO-26/2022 od 11.03.2022.

Zastupnica optužbe:

Vlasta Tomašković, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Jovan Baljak, brani se sa slobode

Branitelj optuženika: 

odvjetnik Ivica Mazalin

Ukratko o optužnici:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenika se tereti da je 15. srpnja 1992. u mjestu Rosulje, na privremeno okupiranom području tadašnje općine Hrvatska Kostajnica, tijekom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske, Teritorijalne obrane i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske krajine na području Republike Hrvatske počinio navedeno kazneno djelo.

Okrivljenika se tereti da je navedenog dana, naoružan i odjeven u vojnu uniformu kao pripadnik srpskih paravojnih formacija, zajedno s još jednom osobom (danas pokojna osoba) došao na adresu civilne osobe hrvatske nacionalnosti i; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949.  i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštititi žrtava međunarodnih oružanih sukoba od 8. lipnja 1977.; uz prijetnju oružjem zajedno s još jednom osobom, odveo oštećenika iz njegove kuće. Tereti ga se da je odveo oštećenika na obalu rijeke Une i usmrtio ga hicima iz vatrenog oružja te ga bacio u rijeku.

Žrtva: Josip Levak, ubijen

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.