hr

Zagreb, 07. listopada 2021.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku u pravnoj oznaci djela i u odluci o kazni. Optuženik (rođen 1967.) pravomoćno je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina. Prvostupanjsku je kaznu zatvora 8 (osam) godina Vrhovni sud preinačio i optuženika osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina. Suđeno mu je u odsutnosti.

Optuženik je osuđen zbog silovanja civilnog stanovništva 1992. Nakon okupacije otišao je do jedne kuće i pištoljem prijetio ženi koja se nalazila unutra. Poznavao ju je od ranije. Žicom joj je vezao ruke, vukao i tražio od nje novac i zlato. Uzeo je pronađeno zlato. Potom je ženu udario palicom i više puta silovao.

Vrhovni je sud zaključio da je prvostupanjski sud postupanje optuženika pogrešno pravno označio kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema ranije važećem zakonu. Kazneno djelo ratnog zločina počinjeno za vrijeme okupacije silovanjem civilnog stanovništva predviđeno je u važećem Kaznom zakonu. Dakle, postoji pravni kontinuitet između tih djela, ali je sada važeći Kazneni zakon blaži zakon pa ga zato treba primijeniti. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u oznaci kaznenog djela ratnog zločina.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost. Otegotnim je cijenjeno što je djelo počinio s maksimalnim stupnjem krivnje. Djelo je počinio i u cilju zadovoljenja svojih seksualnih potreba. Pritom je iskazao izrazitu drskost. Posljedica njegovog čina je trajni poremećaj duševnog zdravlja žrtve. Svojim bijegom ometao je vođenje kaznenog postupka. Zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci djela optuženik je sada osuđen po blažem zakonu. Ocijenjeno je da je kazna zatvora 7 godina primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima.

Preinačenom se kaznom može ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecat će se i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Kazna sadrži i dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio žrtvi.

Presuda Vrhovnog suda dostupna je dolje niže.

Osijek, 12. rujna 2019.

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Osijeku opt. Radivoj Ivković (suđenjem u odsutnosti) proglašen je krivim zbog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. OKZRH i osuđenna kaznu zatvora u trajanju osam godina.

Suđenje je provedeno u odsutnosti optuženika.

Inkrininacije koje se prema navodima optužnice, optuženiku stavljaju na teret:

Optuženik se tereti da je:

  • točno neutvrđenog dana mjeseca veljače 1992., nakon okupacije mjesta Čakovci od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija, kao pripadnik paravojnih srpskih formacija tzv. teritorijalne obrane Čakovci, odjeven u odoru tzv. JNA i naoružan pištoljem nepoznate marke i automatskom puškom, protivno odredbama čl.3. toč. a. i c. i čl. 27. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949., u nakani da nanese teške fizičke i psihičke boli okupiranom stanovništvu, zastrašivanja i pljačkanja imovine stanovništva, došao u kuću ženske osobe (ime i adresu ne navodimo) u Čakovcima, izvadio pištolj i isti uperio u vrat ženske osobe, zaprijetivši da će je ubiti ako mu ne kaže gdje su joj braća (radi zaštiti žrtve, imena ne navodimo), pa kad mu je drugi puta rekla da ne zna, gurnuo ju je do prozora i udario palicom u rame, a potom zatražio da mu pruži ruke, i nakon što je to odbila, izvadio komad žice, prišao joj i savio joj ruke na leđa i tom žicom vezao ruke šaku preko šake, da bi nakon toga od nje zatražio zlato i novac, vukavši je za to vrijeme tako vezanu, pri čemu je na komodi pronašao kćerkin zlatni lančić i uzeo ga sebi, a nakon toga joj naredio da se skine, gurnuvši je svezanih ruku na krevet, te kad to nije mogla učiniti jer je bila vezana, udario je palicom u leđa i strgao s nje suknju i gaćice i prethodno skinuvši sa sebe hlače i gaće svojim tijelom legao na nju, pritom je ljubivši po spolnom organu, naizmjenično gurao svoj spolni organ u njena usta kao i nad njom više puta izvršio spolni akt, što je trajalo oko sat vremena;

 

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u mjestu Čakovci

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:  K-rz-15/2012-40

Vijeće za ratne zločine:

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru broj K-DO-29/02 od 30. travnja 2003.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženik:

Opt. Radivoj Ivković, nedostupan.

Sudi mu se u odsutnosti na temelju Rješenja županijskog suda u Osijeku od 30. svibnja 2018. broj Kv-Rz- 4/2018-3, koje je postalo pravomoćno 25. listopada 2018. Navedeno Rješenje dostupno je dolje niže.

Žrtva: silovana jedna ženska osoba, ime ne navodimo