hr | en

Pred Županijskim sudom u Osijeku, proveden je postupak protiv optuženog Mirka Ždinjka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH, kao pripadniku srpskih paravojnih snaga temeljm optužnica ŽDO iz Osijeka br. KT-37/96, od 29. travnja 1996. godine, precizirane podneskom ŽDO iz Osijeka od 18. prosinca 2014. Rasprava je započela 2. ožujka 2015. godine. Održano je 6 ročišta.

Dana 18. ožujka 2016. godine proglašena je nepravomoćna presuda kojom je opt. Mirko Ždinjak osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godine. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Opt. Mirku Ždinjaku stavlja se na teret:da su optuženik i drugi optuženici (koji su pravomoćno proglašeni krivima i osuđeni), kao pripadnici Štaba TO, za sve mještane nesrpske nacionalnosti uveli policijki sat, izdavali posebne propusnice za kretanje po selu i izvan sela, na koji način u potpunosti spriječili slobodno kretanje mještana. Dana 18. svibnja 1992. godine, optuženi je zajedno sa ostalim optuženicima sudjelovao u protjerivanju mještana Mikluševaca, uglavnom rusinske i drugih nesrpskih narodnosti, kojima su prethodno predočili da moraju napustiti selo,  prisilili ih oružjem da potpišu izjave o tome da dobrovoljno napuštaju selo i da svu svoju imovinu ostavljaju vlastima tzv. SAO Kajine, došao u dvorište Miroslava Mudrog i naredio da mu preda automobil, a kada je ovaj to odbio učiniti, tukao ga i zlostavljao, udario Mirona Orosa s cijevi automatske puške u leđa, dok je ovaj imao svezane ruke na leđima, u zgradi stare općine, palicom (pendrekom) tukao Mihajla Hajduka, zadavši mu na taj način krvne podljeve po leđima.

Optuženi Mirko Ždinjak izručen iz Francuske temeljem europskog uhidbenog naloga, jer je 5. veljače 2009. osuđen u odsutnosti pred Županijskim sudom u Vukovaru. Pred Županijskim sudom u Vukovaru proveden je postupak protiv 14 optuženika, od kojih je, presudom br. K-7/01, od 5. veljače 2009. godine, nepravomoćno proglašeno krivima i osuđeno na kazne zatvora  12 optuženika, radi počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (čl.120.st.1. OKZ RH). Opt. Mirko Ždinjak je u tom postupku bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina. Nakon što je izručen Republici Hrvatskoj, sud je usvojio njegov zahtjev za obnovu postupka te mu je suđenje protiv njega pnovljeno pred Županijskim sudom u Osijeku.

Presudu Županijskog suda u Osijeku potvrdio je Vrhovni sud Republike Hrvatske, ali je preinačio  visinu kazne koju je smanjio na 4 godine zatvora. Postupak je pravomoćno završen.