hr | en

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare u ponedjeljak, 17. prosinca 2012., 11,00 h, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, a povodom najnovijih elemenata u slučaju sestara Vuković. Radmili i Mirjani Vuković u ovom trenutku prijeti ovrha nad nekretninama u RH-a i to temeljem troška koji je proizašao iz parničnog postupka, pokrenutog u vezi zahtjeva za naknadom nematerijalne štete radi usmrćenja roditelja i malodobne sestre.

Općinsko državno odvjetništvo u Novoj Gradiški pokrenulo je ovrhu nad nekreteninama, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima poduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja.

Na tiskovnoj konferenciji će govoriti: Radmila i Mirjana Vuković, Branko Šerić, pravni zastupnik sestara Vuković, Zoran Pusić, predsjednik Goljp-a, Milena Čalić Jelić i Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Sestrama Vuković, Radmili i Mirjani, roditelji (Milutin, r.1945., Cvjeta, r. 1950.) i mlađa sestra (Dragana, r. 1988.) ubijeni su 01. svibnja 1995. u selu Medari, tada općina Nova Gradiška. Podsjećamo da se zločin u Medarima dogodio nakon što su, tijekom vojno redarstvene akcije Bljesak, hrvatski vojnici ušli u selo oko 6 sati ujutro, te na svirep način usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se zateklo u selu.

Od 22 žrtve zločina u Medarima troje je djece (dvije djevojčice u dobi od sedam i osam, te dječak u dobi od 11 godina) i 11 žena.     

Sestre Vuković, 14.09.2006. godine pokreću odštetni postupak pred općinskim sudom u Novoj Gradiški a na temelju Zakona o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata. Isti sud, 04.11.2009. odbijaj tužbeni zahtjev kao neosnovan.

Građansko – upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu odbio je zahtjev za sklapanjem vansudske nagodbe jer to po njihovom tumačenju nije ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta. Prema tvrdnjama odvjetnika obitelji Vuković, u selu nije bilo paravojnih postrojbi, a roditelji i sestra tužiteljica ubijeni su vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, 29. ožujka 2011. identificirani su posmrtni ostaci ubijenih članova obitelji Vuković.    

U priopćenju iz svibnja 2012., koje se nalazi u prilogu, čitajte više o žrtvama zločina u Medarima, tijeku radnji na ekshumaciji posmrtnih ostataka svirepo ubijenih, kaznenom (ne)procesuiranju zločina i obiteljima žrtava bez obeštećenja.