hr | en

Prvog dana vojno redarstvene akcije „Bljesak”, 01. svibnja 1995. godine u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, na svirep način usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu.

Podsjećamo da  su 1. svibnja 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske ušli u selo oko 6 sati ujutro i počinili zločin nad preostalim stanovništvom. Preživjele su dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od pripadnika HV-a. Zahtijevamo učinkovitiji rad policije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i sudova RH na istraživanju i procesuiranju svih ratnih zločina i upozoravamo još jednom na neprocesuiranje zločina u Medarima.

Vojno redarstvena akcija HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 1. i  2. svibnja 1995.. godine na do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije (području dijela općina Pakrac, Novska i Nova Gradiška).U 36 sati oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija, čime je  uspostavljen promet autocestom Zagreb-Lipovac te je nakon četverogodišnje blokade istočni dio Hrvatske ponovo prometno povezan sa Zagrebom.

Utvrđivanje okolnosti i činjenica o  stradanju žrtava te procesuiranjem počinitelja zločina u Medarima, doprinijelo bi priznavanju patnje žrtava i prekidanju spirale nasilja. Individualiziranjem odgovornosti i distanciranjem od zločina, zajednica bi dobila priliku za ublažavanjem tereta negativnog naslijeđa prošlosti.

U posebnom priopćenju, koje se nalazi u prilogu, čitajte više o žrtvama zločina u Medarima, tijeku radnji na ekshumaciji posmrtnih ostataka svirepo ubijenih, kaznenom (ne)procesuiranju zločina i obiteljima žrtava bez obeštećenja.