hr | en

Dana 25. svibnja 2015. pred Županijskim sudom u Zagrebu okr. Velibor Šolaja u ponovljenom postupku, pred Vijećem kojim je predsjedavao sudac Oliver Mittermayer osuđen je na 5 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubojstvom neidentificirane starice tijekom akcije Hrvatske vojske u Medačkom Džepu u rujnu 1993. Zatvorska kazna odmjerena je u visini zakonskog minimuma, a sud nije našao osnovu za izvanredno ublažavanje kazne. Sudjelovanje u Domovinskom ratu, kao i brojna odlikovanja okrivljenoika valorizirana su kod odmjeravnja kazne kao olakotne okolnosti. Izrečena kaznena sankcija povlači za sobom izricanja obaveznog pritovra u kojem će optuženi čekati pravomoćni ishod postupka. Vijeće je na temlju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdilo da je optuženik u staricu pucao iz automatske puške, kao i da je Josip Mršić (nepravomoćno optužen u drugom kaznenom postupku) pravi zapucao u staricu.

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu u svim aspektima, dana 24. rujna 2015.

Postupak protiv Velibora Šolaje, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu opt. Velibor Šolaja tereti se da je u rujnu 1993. godine, tijekom vojne akcije “Džep 93”, u mjestu Čitluk, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva usmrćenjem jedne neidentificirane ženske osobe starije životne dobi.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu 

Broj predmeta: 7 K-rz-23/12 

Vijeće za ratne zločine: sudac Ivan Turudić, predsjednik Vijeća, sudac Zdenko Posavec, član Vijeća, sudac Ratko Šćekić, član Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-84/12 od 31. kolovoza 2012.

Zastupnik optužbe: Jurica Ilić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženik: Velibor Šolaja

Branitelji optuženika: Nenad Škare i Silvije Petrović, odvjetnici iz Zagreba

Žrtva – ubijena: neidentificirana ženska osoba