hr | en

Vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića izreklo je 24. travnja 2017. nepravomoćne zatvorske kazne trojici bivših vojnih policajaca za zločine nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2. Za zločine koji uključuju ponižavanje, fizičko, psihičko  i seksualno zlostavljanje, mučenje i tjelesno kažnjavanje 37 zatočenih ratnih zarobljenika, od kojih su trojica od posljedica ozljeda preminula, Tonči Vrkić, tadašnji zamjenik zapovjednika Vojno istražnog centra u sastavu 72. bojne Vojne policije Hratske vojske, osuđen je na 6 (šest) godina zatvora dok su opt. Ante Gudić i opt. Anđelko Botić, temore criminis zatvorski čuvari, dobili četverogodišnja zatvorske kazne.

Trojici optuženika ovo je druga osuda za zločine u vojnom zatvoru Lora. U veljači 2007. Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tonči Vrkić za zločine nad civilima, u slučaju Lora 1, osuđen na osam godina dok su Ante Gudić i Anđelko Botić osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 6 godina.

S obzirom na pravosnažnu osuđujuću presudu u slučaju Lora 1, opt. Tončiju Vrkiću izrečena je objedinjena zatvorska kaznu od deset godina dok je Anti Gudiću i Anđelku Botiću jedinstvena zatvorska kazna odmjerena u trajanju od po osam godina zatvora.

Kazneni postupak protiv Tonči Vrkića i dr., optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, čl. 122. OKZ RH.

Postupak je u odnosu na optužene Tončija Vrkića, bivšeg zamjenika zapovjednika, te dvojice bivših stražara Antu Gudića i Anđelka Botića, razdvojen je pa će im se za zločine nad ratnim zarobljenicima, obuhvaćenim optužnicom za tzv. Loru II , suditi odvojeno.  Prvotno, sudilo se  petorici optuženih u objedinjenom sudskom postupku Lora I i Lora II.  Sudac Vladimir Živaljić je predmet razdvojio pa je nastavljena rasprava na kojoj se sudi Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru za Loru I i II, dok je Lora II razdvojena za Vrkića, Botića i Gudića koji su na suđenja dolazili sa slobode te će se naknadno utvrditi datum za tu raspravu.

OPTUŽENJE:
Optuženike se tereti da su od ožujka do kolovoza 1992. godine u Splitu, i to opt. Tonči Vrkić, kao zamjenik zapovjednika Vojno istražnog centra u sastavu 72. bojne Vojne policije Hratske vojske, u naravi vojni zatvor «Lora» u Splitu, opt. Ante Gudić i opt. Anđelko Botić, kao stražari u zatvoru, zajedno s neutvrđenim osobama u Vojno istražnom centru, odnosno u Vojnom zatvoru Lora, u kojem su bili zatočeni ratni zarobljenici zarobljeni kao pripdnici tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, opt. Tonči Vrkić u navedenom svojstvu dopuštao njemu podređenim stražarima, te drugim vojnim i civilnim osobama, ulaz u zatvor, da se prema 37 zatočenih ratnih zarobljenika ponašaju vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo i osobito ih ponižavali, psihički i fizički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, te i sami u tome sudjelovali, povrijedivši tako odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, te odredbe čl. 76, čl. 86. i čl. 87. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije (Protokola I).

U bloku c Vojnog zatvora Lora, bili su zatočeni neevidentirani ratni zarobljenici, isti su bili svakodnevno premlaćivani nogama, šakama, gumenim i bejzbol palicama, priključivani na struju, odvođeni na lažna strijeljanja, prisiljavani na bludne radnje, prisiljavani da kleče i laju kao psi, namjerno šmrkovima polijevani po ozljedama. Od posljedica zlostavljanja tri ratna zarobljenika su umrla: Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlado Savić, dok su drugi pretrpjeli ozljede, razderotine, prijeldome rebara, šaka, gornjih i donjih ekstremiteta, psihičke promjene.

Opisanim radnjama optuženicima se stavlja na teret da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iz čl. 122. OKZ RH.