hr

Osijek, 20.03.2023.

Kazneni postupak protiv opt. Save Kuzmića i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila.

Opći podaci:

Županijski sud u Osijeku

(nakon stupanja na snagu ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O PRIMJENI STATUTA MEĐUNARODNOG KAZNENOG SUDA I PROGONU ZA KAZNENA DJELA PROTIV MEĐUNARODNOG RATNOG I HUMANITARNOG PRAVA, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Osijeku kao stvarno i mjesno nadležnom sudu

Broj predmeta: K-rz-2/2013

Kazneno djelo: 

ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZRH

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Vesna Osmanović, predsjednica Vijeća

sudac Damir Krahulec, član Vijeća

sudac Miroslav Rožac, član Vijeća

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu od 20. svibnja 2010.

Optužnicu zastupa:

Mirela Šmital, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda

Optuženici:

II. OPT. Dreković Mile, III. opt.. Delić Boro, V. opt. Dumonjić Ranko, VI. opt. Čičić Dušan, VII. opt. Orobabić Mile, IX. opt. Gaćeša Ilija. Svi optuženici su nedostupni pa se kazneni postupak provodi u njihovoj odsutnosti.

(opt.Kuprešanin Milan, opt. Barugdžija Stevo kao i opt. Braunović Željko su u međuvremenu umrli, kao i I. opt. Savo Kuzmić)

Branitelj:

za II. opt. – odvjetnik Vladimir Burić iz Osijek

za III. opt. – odvjetnik Marko Cerovac iz Osijeka

za V. opt.  – odvjetnik Ranko Zatezalo iz Osijeka

za VI. opt.  – odvjetnica Mirta Trninić iz Slavonskog Broda

za VII. optuženi – odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka

za IX. optuženi – odvjetnik Luka Kuduz iz Osijeka 

Ukratko o optužnici:

Optužnicom se terete da su od 13. kolovoza 1991. do 17. studenog 1993. u Staroj Gradišci, tijekom oružanog sukoba oružanih snaga RH s bivšom JNA i pridruženim paravojnim formacijama, u prostoru bivšeg Kazneno popravnog doma (KPD) Stara Gradiška, u kojemu je bila smještena stanica milicije i zatvor, čiji je upravitelj bio J.R., u koji su dovođeni i protupravno zatočeni civili među kojima J.C., N.M., Ž.P., M.R., I.S., J.S., T.Č., T.S., J.M., J.C., N.M., I.M., D.R., Ž.V., Z.V., M.K., N.P., Ž.G., N.K., I.R. i M.R., kao pripadnici Milicije – TO SAO Krajina, obnašajući dužnost stražara u zatvoru, postupali protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, na način da su zatočene civile svakodnevno ponižavali, tukli rukama i nogama te raznim predmetima, prisiljavali zatvorenike na dugotrajno čučanje ili stajanje u stavu mirno, tjerali da se međusobno šamaraju, držali ih u hladnim i neosvijetljenim prostorijama u zimskim uvjetima, onemogućavali im minimum higijenskih uvjeta, prisiljavali ih piti vodu iz posude u koju su prethodno vršili nuždu te im davali minimalne količine hrane koja bi bila presoljena i pri tom im uskraćivali pitku vodu, onemogućavali pružanje liječničke pomoći, pri čemu se najviše isticao okrivljenik Ž.B., uslijed čega su pojedini zatočenici zadobili tjelesne ozljede u vidu razderotina, krvnih podljeva po glavi i cijelom tijelu, nagnječenja prsnog koša, ekstremiteta i bubrega i uslijed pretrpljenog straha značajne promjene psihičkog zdravlja, pa je tako N.K. zadobio nagnječenja glave i tijela te gnojnu upalu kosti donje čeljusti sa oštećenjem više zubi, I.R. nagnječenje i potres mozga, te kao posljedicu doživljene traume posttraumatski stresni poremećaj, dok su M. R. hicima iz pištolja usmrtili.