hr | en

Ponovljeno suđenje pred delegiranim Županijskim sudom u Karlovcu, protiv optuženoga Svetozara Karana, zbog kaznenog djela ratnog zločina na ratnim zarobljenicima u Korenici 1991. godine i kaznenog djela ratnog zločina izvršenog nad ratnim zarobljenicima u logoru Frkašić 1994/95 godine je pravomoćno je završeno. 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optuženi Svetozar Karan optužen je da je, u vremenu od 23. listopada do 27. studenoga 1991. godine, u Korenici, kao pripadnik pričuvnog sastava «milicije tzv. SAO Krajine», zajedno sa drugim pripadnicima te milicijske postrojbe, u više navrata tukao ratne zarobljenike Nikolu Nikolića i Milu Lukača, koji su bili policajci Policijske uprave Karlovačke. Dvojica oštećenika zarobljeni su 15. listopada 1991. godine i zatvoreni u prostorije milicije u Korenici. Optuženik ih je tukao nogama obuvenim u vojničke čizme po glavi i tijelu sve dok nisu izgubili svijest. Uslijed toga oštećenik Nikola Nikolić zadobio je povrede kralježnice, brojne povrede po tijelu u vidu krvnih podljeva s oštećenjem mišića i kontuzije glave s teškim potresom mozga i posljedičnim post-traumatskim sindromom. Oštećeni Mile Lukač zadobio je brojne povrede po tijelu i glavi s posljedicom gubitka sluha na oba uha od najmanje 25% i sa stalnim oštećenjem organizma od 40%. Od posljedica navedenih povreda oba se oštećenika liječe i danas. 
U točki 2. optužnice Svetozar Karan je optužen da je, od početka prosinca 1994. godine do polovice veljače 1995. godine, kao pripadnik čete Vojne policije 15. korpusa tzv. Vojske RSK i komandir smjene straže u zatvoru za ratne zarobljenike, koji je bio smješten u osnovnoj školi u Frkašiću, gdje su bili zatvoreni ratni zarobljenici pripadnici HV, HVO, te Armije BiH, u dane kada je vršio stražarsku službu, u spavaonici i na dvorištu, tukao ratne zarobljenike šakama, nogama, vojničkom lopaticom, aluminijskom šipkom, palicom i drvenim štapom na vrhu kojega se nalazila drvena kugla. Davao je ključeve spavaonice zarobljenika zatvorenicima srpske nacionalnosti koji su ulazili slobodno u spavaonicu i po njegovu nalogu tukli zarobljenike, naročito zarobljene pripadnike HV Ivana Čajića i Ivana Dadića. Ivan Čajić od prije je imao slomljenu ruku i nogu, a Ivan Dadić je imao lom rebara i prstiju te više kratkotrajnih potresa mozga. Od posljedica batinanja, kao i dugotrajnog izlaganja vanjskim radovima na niskoj temperaturi i u hladnim prostorijama zatvora, kod oštećenika je nastalo daljnje teško narušavanje fizičkog i psihičkog zdravlja zbog čega se i danas liječe. 

Predmet je delegiran Županijskom sudu u Karlovcu. Vijeće za ratne zločine koji čine: sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak, predsjednica Vijeća, sudac Mladen Kosijer, član Vijeća i sutkinja Vesna Ritvec, članica Vijeća. 
Proces nismo pratili u cijelost te nemamo podataka 

PRESUDA

Vrhovni sud RH  (javna sjednica održana 07. veljače 2006. godine) potvrdio je presudu Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Karlovcu kojom je opt. Svetozar Karan proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina.