hr

Kazneni postupak protiv opt. Danela Ello zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. Suđenje se provodi u nazočnosti optuženika.

Rasprava je započela 01. lipnja 2022.

Okrivljenik je, nakon pročitane optužnice, izjavio da je razumio što mu se stavlja na teret, te da se ne osjeća krivim.

Opći podaci:

Županijski sud Osijek

Poslovni broj:

K-Rz-1/2022, čl. 122. OKZ RH

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Mario Kovač, član

sudac Davor Mitrović, član

Optuženik:

Danel Ello, državljanina Republike Hrvatske i Republike Mađarske (1972.)

Protiv optuženika je određen istražni zatvor.

Obrana:

branitelj Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnica podignuta 11.11.2021.

Zastupnica optužbe:

Mirjana Zubčević, zamjenica ŽDO Osijek

Ukratko o optužnici:

Okrivljenog 49-godišnjaka se tereti da je od sredine studenog 1991. godine pa do sredine kolovoza 1992. godine, u Republici Srbiji, tijekom oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i snagama JNA, počinio navedeno kazneno djelo.
Nakon što su na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo i u dijelu Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica osnovani logori u koje je s područja Republike Hrvatske protupravno dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske, okrivljenika se tereti da je kao čuvar u ovim logorima postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Tereti ga se da je, zajedno s drugim, za sada, nepoznatim čuvarima, pripadnicima JNA i srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovao u fizičkom zlostavljanju zarobljenika te izlaganju uvredljivim i ponižavajućim postupcima. Ratne zarobljenike, među kojima i dvojicu oštećenika (1957. i 1965.), tukao je šakama, pendrekom i nogama obuvenim u vojničke čizme po glavi i tijelu iživljavajući se na njima, te s njima postupao na izrazito okrutan i ponižavajući način, pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova