hr | en

Dana 04. listopada 2010. godine pred Višim sudom u Beogradu započela je glavna rasprava u postupku protiv četvorice bivših pripadnika milicije tzv. SAO Krajine, optuženih da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništa – ubojstvom peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. godine. 
Dana 14. ožujka 2011. sva četvorica optužnika proglašena su krivima. Svaki je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Apelacioni sud u Beogradu je u studenom 2011. ukinuo presudu od 14. ožujka 2011. i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Dana 16. ožujka 2012. objavljena je prvostupanjska presuda kojom su optuženici ponovno proglašeni krivima.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podnijelo je zahtjev za provođenjem istrage protiv šest osoba, no s obzirom da su dvije osobe nedostupne tijelima progona Republike Srbije, protiv njih je istraga u prekidu.

Optužnica tereti Čedu Budisavljevića, Mirka Malinovića, Milana Bogunovića i Bogdana Gruičića da su, zbog sumnje da posjeduju radio stanicu i da surađuju sa hrvatskim postrojbama, lišili slobode Maneta Rakića, njegove sinove Dragana i Milovana i kćerku Radmilu, potom ih lišili života tako što su im vezali ruke i zatvorili usta ljepljivom trakom, uveli ih u kombi vozilo i prevezli do jame “Golubnjača”, tamo ih ubili hicima iz vatrenog oružja i bacili u jamu, a Luciju Rakić, suprugu Maneta Rakića, ubili hicima iz vatrenog oružja, poslije čega su optuženici Budisavljević, Malinović i Bogunović zapalili njeno tijelo i vikendicu u kojoj je boravila, u mjestu Široka Kula.

Optužnicu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije možete pogledati ovdje

OPĆI PODACI

Viši sud u Beogradu

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Vinka Beraha Nikičević, predsjednica Vijeća, sutkinja Snežana Nikolić Garotić, članica Vijeća, sudac Rastko Popović, član Vijeća

Optužnica: Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije KTRZ-6/10 od 25. lipnja 2010.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZSRJ

Optužbu zastupa: Dušan Knežević, zamjenik Tužioca za ratne zločine Republike Srbije

Branitelji: odvjetnik Milan Lukić, odvjetnik Đorđe Dozet, odvjetnik Goran Đorđević, odvjetnik Strahinja Davidov, odvjetnik Elek Milan

Optuženi:

Čedo Budisavljević (nalazi se u pritvoru Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine koji mu se računa od 28.12.2009. godine, kada je lišen slobode), Mirko Malinović (nalazi se u pritvoru Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine koji mu se računa od 28.12.2009. godine, kada je lišen slobode), Milan Bogunović (nalazi se u pritvoru Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine koji mu se računa od 28.12.2009. godine, kada je lišen slobode) te Bogdan Gruičić (nalazi se u pritvoru Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine koji mu se računa od 28.12.2009. godine, kada je lišen slobode

Žrtve-ubijeni: Mane Rakić, njegova supruga Lucija Rakić, sinovi Dragan i Milovan Rakić i kćerka Radmila Rakić

PRESUDA

Dana 14. ožujka 2011. sva četvorica optužnika proglašena su krivima. Svaki je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Apelacioni sud u Beogradu je u studenom 2011. ukinuo presudu od 14. ožujka 2011. i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Prema svim okrivljenicima je produžen pritvor do daljnje odluke suda.

Dana 16. ožujka 2012. objavljena je prvostupanjska presuda kojom su optuženici ponovno proglašeni krivima. Optuženicima Čedi Budisavljeviću i Mirku Malinoviću izrečene su kazne zatvoru u trajanju od po 12 godina, a optuženicima Milanu Bogunoviću i Bogdanu Gruičiću kazne zatvora u trajanju od po 10 godina.