hr | en

Pred Višim sudom u Beogradu 01. studenog 2010. okr. Stanko Vujanović proglašen je krivim za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZSRJ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina. Okrivljeniku je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da mu je izrečena jedinstvena kazna u trajanju od 20 godina. 

U ožujku 2011. godine Prizivni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije optuženika se tereti da je kao pripadnik Teritorijalne obrane u sastavu tadašnje JNA 14. rujna 1991. u podrumu kuće obitelji Sever zajedno sa neidentificiranim naoružanim muškarcem sudjelovao u ubojstvu četiriju osoba i teškom ranjavanju jedne osobe pa da je na taj način počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicu možete pogledati ovdje

OPĆI PODACI

Viši sud u Beogradu

Predjedavajuća Vijeća za ratne zločine: Sutkinja Snežana Nikolić-Garotić

Optužnica: Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije KTRZ. br. 3/09 od 31. 03. 2010.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZSRJ

Optužbu zastupa: Dušan Knežević, zamjenik Tužioca za ratne zločine Republike Srbije

Optuženik: Stanko Vujanović (pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog ratnog zločina protiv 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara; nalazi se u pritvoru)

Žrtve: Ivan Sever i Adam Luketić (ubijeni); Ruža Luketić i Marija Kotreba (preminule od ozljeda uzrokovanih rasprsnutim dijelovima bombe koju je bacila neidentificirana osoba); Blaženka Sever (ozlijeđena)

PRESUDA

Dana 01. studenog 2010. okrivljenik je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina.

Okrivljeniku je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da mu je izrečena jedinstvena kazna u trajanju od 20 godina.

U ožujku 2011. godine Prizivni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu.