hr | en

Treći (drugi ponovljeni) postupak protiv Milana Jurjevića i Davora Tošića, optuženih za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zadru kojom se optuženike oslobađa optužbe objavljena je 8. lipnja 2011. godine.

Žalbeno vijeće VSRH 16. studenog 2011. odbilo je žalbu državnog odvjetništva i potvrdilo prvostupanjsku presudu.

OPTUŽNICA (SAŽETAK) 

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti optužene Milana Jurjevića i Davora Tošića da su 19. prosinca 1991. godine, u mjestu Kruševo, kao pripadnici IV lake obrovačke brigade, vojske tzv. RSK-a projektilima iz vatrenoga oružja lišili života civila, Hrvata Milu Brkića – Kuzmana, rođenoga 1911. godine, koji nije pružao nikakav otpor, na način da je II – opt. Davor Tošić iz pištolja ispalio više metaka, a kada je ranjeni oštećenik pao na zemlju, I – opt. Milan Jurjević je iz svoje poluautomatske puške ispalio još tri projektila u Milu Brkića, od čega je ovaj umro. Nakon toga optuženici su otišli kamionom, ostavivši tijelo na mjestu zločina.

Optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Zadru broj KT-266/97 od 18. lipnja 1997. pogledajte ovdje.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zadru

Broj predmeta: K-44/07 

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Enka Moković, predsjednica Vijeća; sudac Boris Babić, član Vijeća; sutkinja Dijana Grancarić, članica Vijeća 

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zadru broj KT-266/97 od 18. lipnja 1997.

Zastupnik optužbe: Radovan Marjanović, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zadru

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civlnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH 

Optuženici: Milan Jurjević (nalazio se u pritvoru 26. svibnja do 01. prosinca 1997.) i Davor Tošić (u bijegu, sudi mu se u odsutnosti) 

Branitelji: Ivica Ivanić, odvjetnik iz Zadra, branitelj I-optuženog Milana Jurjavića; Rikardo Perković, odvjetnik iz Zadra, branitelj II-optuženog Davora Tošića 

Žrtva – ubijen: Mile Brkić

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA

Podatke i izvještaje sa ponovljenog suđenja (održanog 2005. godine) možete vidjeti ovdje

Treća (druga ponovljena) glavna rasprava započela je u svibnju 2010.

PRESUDE

Županijski sud u Zadru 01. prosinca 1997. oslobodio je optuženike optužbe.

VSRH je 13. rujna 2000. godine ukinuo oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zadru. Rješenje VSRH možete pogladati ovdje.

Nakon provedenog ponovnog suđenja, optuženici su presudom Županijskog suda u Zadru 15. rujna 2005. godine proglašeni krivima za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH-a. Prvooptuženi Milan Jurjević osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri, a drugooptuženi Davor Tošić u trajanju od petnaest godina. 

Vrhovni sud je 14. ožujka 2007. godine donio rješenje kojim su prihvaćene žalbe optuženih Milana Jurjevića i Davora Tošića te je ukinuo pobijanu presudu i predmet vratio Županijskom sudu u Zadru na ponovno suđenje. Rješenje VSRH možete pogledati ovdje.

Presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zadru kojom se optuženike oslobađa optužbe objavljena je 8. lipnja 2011. godine.

Presudu pogledajte ovdje.

Žalbeno vijeće VSRH 16. studenog 2011. odbilo je žalbu državnog odvjetništva i potvrdilo prvostupanjsku presudu. Rješenje VSRH možete pogledati ovdje