hr

Zagreb, 10.veljače 2023.

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem sutkinje Saše Lui, temeljem čl. 453. točka 3. Zakona o kazneom postupku, donijelo je oslobađajuću presudu protiv svih optuženika.

Zagreb, 13. srpnja 2021.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započela rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Steve Džakule i dr. za zločin u Kostrićima. Suđenje se odvija u odsutnosti optuženika koji mahom prebivaju u Republici Srbiji.

Suđenje u odsutnosti provodi se temeljem pravomoćnog rješenja od 22. siječnja 2021., a sukladno članku 402. st. 3 ZKP/08.

Zločin u Kostrićima, općina Majur, počinjen je 15. studenog 1991.  Usmrćeno je 15 civila među kojima je bilo i dvoje djece.

Navodi optužnice:

Okrivljenicima (od prvog do osmog okrivljenika) se optužnicom stavlja na teret da su, suprotno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, u ranim jutarnjim satima 15. studenog 1991. u Kostrićima (općina Majur); za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; postupali po zapovjedi zapovjednika Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine “Kaline Komogovina” (tzv. Šareni), danas pokojnog S. B., da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog sela. Osmoricu okrivljenih pripadnika navedene jedinice tereti se da su, nakon što ih je kao najekstremnije okupio pomoćnik od S. B., danas pokojni M. Z., zajedno sa osmoricom danas pokojnih pripadnika iste jedinice, pod vodstvom također danas pokojnog G. M., ušli u selo Kostriće te iz cjelokupnog osobnog naoružanja otvorili vatru i pucali po civilima. Tereti ih se da su na opisani način usmrtili 15 civila odnosno mještana tog sela i to četiri muškaraca, devet žena i dvoje djece (P. B., J. B., M. J., M. K., A. K., J. K., P. B., M. B., K. B., M. J., F. K., M. K. te V. J. i njeno dvoje djece T. J. i D. J.), a nakon toga su zapalili gotovo sve kuće u selu s ciljem prikrivanja zločina.

Devetookrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je neutvrđenog dana u drugoj polovici studenog 1991. godine u mjestu Majur; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; nakon prethodno opisanih događaja, počinio kazneno djelo ratnog zločina. Naime, kad se jedan od mještana; nakon što se sa suprugom i djecom prethodno skrivao u Kostrićima i jedini od njih preživio gore opisani zločin; predao pripadnicima Jedinice milicije za posebne namjene „Kaline Komogovina“ (tzv. Šareni) u mjestu Panjani, te nakon što je zarobljen, okrivljenik ga je zajedno s još najmanje dvojicom za sada neutvrđenih pripadnika iste jedinice, vezanog smjestili u osobno vozilo te odvezli do njegove obiteljske kuće u Majuru u koju su ga uveli kako bi im pokazao gdje se nalazi navodno skriveno oružje. Tereti ih se da su ga cijelo vrijeme fizički zlostavljali i razbijali stvari po kući, nakon čega su ga ponovno natjerali da uđe u vozilo i odvezli prema raskrižju Kostajnica-Panjani, a potom ga na neutvrđeni način lišili života.
U odnosu na okrivljenog M. T., kazneni postupak je obustavljen s obzirom da je umro 2. kolovoza 2016.

 

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Kostriću

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:  2 K-rz-7/2018

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Saša Lui, predsjednica

sutkinja Tamara Pleše, članica

sutkinja Iva Gradiški Lovreček, članica

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-44/16 od 24.11.2017.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici:

I. Opt. Stevo Džakula, nedostupan

II. Opt. Dubravko Arambašić, nedostupan

III. Opt. Nikola Bogdanović, nedostupan

IV. Opt. Mile Milinović, nedostupan

V. Opt. Vlado Gavrilović, nedostupan

VI. Opt. Veselin Božović, nedostupan

VII. Opt. Dragan Pendić, nedostupan

VIII. Opt. Žikica Pendić, nedostupan

IX. Opt. Zdravko Matijašević, nedostupan

Obrana:

za I. opt. branitelj Tomislav Antolin, odvjetnik

za II. opt. braniteljica Jelena Grbešić, odvjetnica

za III. opt. braniteljica Lea Čavić, odvjetnica

za IV. Opt. branitelji, Enver Vučetić, Dragan Dramac, odvjetnici

za V. Opt. braniteljica Tajana Babić, odvjetnica

za VI. Opt. braniteljica Maruška Ujević, odvjetnica

za VII. Opt. branitelj Miroslav Vlašić, odvjetnik

za VIII. Opt. branitelj Hrvoje Korša, odvjetnik

za IX. Opt. branitelj Miljenko Puškar, odvjetnik

Žrtve – ubijeni: 

15 civila, četiri muškaraca, devet žena i dvoje djece (P. B., J. B., M. J., M. K., A. K., J. K., P. B., M. B., K. B., M. J., F. K., M. K. te V. J. i njeno dvoje djece T. J. i D. J.) i Z.J.

Zapaljene gotovo sve kuće u selu s ciljem prikrivanja zločina;

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova