hr | en

Pred Županijskim sudom u Osijeku proveden je postupak protiv optuženog  Miloša Markovića, kao pripadnik srpskih paravojnih snaga, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl. 120.st.1. OKZ RH, po optužnici ŽDO iz Osijeka br. KT-136/94, od 3. travnja 2001. godine, protiv 58 okrivljenika. Okr. Miloša Marković na toj optužnici je bio 20-to optuženi.
Rasprava je započela 9. ožujka 2015. godine. Održana su 4 ročišta.

U travnju 2016. godine, nakon izmjene činjeničnog i pravnog opisa djela, optuženiku je stavljeno na teret kazneno djelo protiv Republike Hrvatske – oružana pobuna iz čl. 235.st.1. KZ RH te je primjenom čl. 1. i 2. Zakona o općem oprostu, Vijeće je donijelo odbijajuću  nepravomoćnu presudu.

Miloš Marković uhićen je dana 1. rujna 2014. godine na graničnom prijelazu Sitnica, između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Do izručenja Republici Hrvatskoj, u studenom 2014. bio je u ekstradicijskom zatvoru u Spužu (Crna Gora).
Isti se teretio da je u kolovozu 1991. godine sudjelovao u osnivanju tzv. Štaba TO u Kneževim Vinogradima,  da je bio zamjenik zapovjednika TO, da je organizirao u Kneževim Vinogradima i okolnim mjestima uhićenja civila nesrspke narodnosti, njihova dovođenja u taj Štab, ispitivanja i premlaćivanja, te odvođenje u zatvor milicije u SUP Beli Manastir.