hr

Zagreb, 28. travnja 2021.

Visoki kazneni sud je u sjednici vijeća održanoj 28. travnja 2021. prihvatio žalbu branitelja I. opt. M. Veselinovića, a povodom te žalbe po službenoj dužnosti u odnosu na II. opt. J. Zečevića ukinuo prvostupanjsku presudu te  predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Odluku Visokog kaznenog suda možete pogledati u nastavku.

SPLIT, 18.01.2021.

Županijski sud u Splitu u odsutnosti je proglasio krivima optužene Milana Veselinovića i Jovu Zečevića da su na način pod okolnostima pobliže opisanim u izreci te presude počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZRH.

Na temelju istog zakonskog propisa optuženi Milan Veselinović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci, a optuženi Jovo  Zečević na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

Optuženici su nekadašnji pripadnici Milicije tzv. SAO Krajine. Optužnica ih tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje civilne osobe koja je tijekom torture zadobila višestruke ozljede glave, prsnog koša, desnog ručnog zgloba te kralješnice.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Kakmi pokraj Benkovca

Županijski sud u Splitu

Broj predmeta:  K-rz-8/2011

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Visnja Strinić, predsjednica vijeća

Optužnica:

Zastupnik optužbe:

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženici:

  1. opt. Milan Veselinović
  2. opt. Jovo Zečević

Branitelji optuženika: 

Žrtva: 

Davor Lukić, psihički i fizički zlostavljan. Zadobio višestruke ozljede glave, prsnog koša, desnog ručnog zgloba te kralješnice.