hr

Split, 07. studeni 2022.

Opt. Milan Veselinović i opt. Jovo Zečević, obojica s područja Benkovca, nakon provedenog ponovljenog postupka, osuđeni su na Županijskom sudu u Splitu na 5 godina i 6 mjeseci, odnosno na 6  godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Nisu dostupni pa im je i u ponovljenom postupku suđeno u odsutnosti.

Obojica optuženika su u prijašnjem postupku bili osuđeni na identične zatvorske kazne, no Visoki kazneni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje i odluku.  Oštećenik je ispitan u dva navrata i detaljno je opisao mučenje kroz koje je prošao.

Zagreb, 28. travnja 2021.

Visoki kazneni sud je u sjednici vijeća održanoj 28. travnja 2021. prihvatio žalbu branitelja I. opt. M. Veselinovića, a povodom te žalbe po službenoj dužnosti u odnosu na II. opt. J. Zečevića ukinuo prvostupanjsku presudu te  predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Odluku Visokog kaznenog suda možete pogledati u nastavku.

SPLIT, 18.01.2021.

Županijski sud u Splitu u odsutnosti je proglasio krivima optužene Milana Veselinovića i Jovu Zečevića da su na način pod okolnostima pobliže opisanim u izreci te presude počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZRH.

Na temelju istog zakonskog propisa optuženi Milan Veselinović osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci, a optuženi Jovo  Zečević na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

Optuženici su nekadašnji pripadnici Milicije tzv. SAO Krajine. Optužnica ih tereti za psihičko i fizičko zlostavljanje civilne osobe koja je tijekom torture zadobila višestruke ozljede glave, prsnog koša, desnog ručnog zgloba te kralješnice.

PRIJAŠNJI POSTUPAK – OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Kakmi pokraj Benkovca

Županijski sud u Splitu

Broj predmeta:  K-rz-8/2011

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Višnja Strinić, predsjednica vijeća

Optužnica:

Zastupnik optužbe:

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženici:

  1. opt. Milan Veselinović
  2. opt. Jovo Zečević

Branitelji optuženika: 

Žrtva: 

Davor Lukić, psihički i fizički zlostavljan. Zadobio višestruke ozljede glave, prsnog koša, desnog ručnog zgloba te kralješnice.

Navodi optužnice:

– da  su 3. kolovoza 1992. godine u Kakmi, kao pripadnici pobunjenika na tada okupiranom području Republike Hrvatske, organizirani u postrojbe tzv. milicije SAO Krajine, koji su sudjelovali u oružanim sukobima protiv legalnih organa Republike Hrvatske, postupajući protivno članku 3. točki 1. a i c Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine i članku 51. točki 2. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, nakon što su lišili slobode civila D. L. rođenog 1953. godine i vezali mu ruke konopcem, bacili ga na zemlju i tukli ga nogama po cijelom tijelu, da bi mu okrivljeni Jovo Zečević, zario nož, kojeg je izvukao iz čizme, između prednjih zubi i vrteći s njim mu slomio dva zuba tako da mu je ozlijedio i zubno meso, a nakon toga ga tim nožem zarezao po nosu i uhu govoreći mu da će mu odrezati uho, da bi ga potom, okrvavljenog odnijeli u obližnju gostionicu i u zahodu ga prolijevali kantom vode, pa kada je pukao konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno ga počeli udarati po cijelom tijelu i prolijevati ga vodom kako bi oprali krv s njega te ga izveli iz gostionice kako bi ga vezali za ogradu obližnjeg spomenika gdje su ga nastavili tući po tijelu tako da bi on padao, a oni bi ga dizali i dalje ga tukli, a na koncu su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova