hr | en

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Kablaru pokraj Karlovca

Županijski sud u Rijeci

Broj predmeta:  K-rz-1/15

Vijeće za ratne zločine: Ika Šarić predsjednica

Optužnica: K-DO-32/13-IV, od 23. lipnja 2014.

Optužnicu zastupa: Doris Hrast, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Rijeci

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl.120. st.1. OKZRH

Optuženci: Marko Carević, brani se sa slobode, i Ljuban Linta, sudi mu se u odsutnosti

Žrtve: Ivan Grgić, ubijen
 

Opis kaznenog djela:
Prvooptuženik se tereti kao zapovjednik vojne formacije, za smrt 83-godišnjeg starca u mjestu Kablar početkom listopada 1991. godine. Tada je navodno zapovjedio dvije godine mlađem vojniku, Ljubanu Liniti ubojstvo starca hrvatske nacionalnosti kojega su bili zarobili, što je ovaj i učinio ispalivši iz neposredne blizine neutvrđeni broj streljiva iz automatske puške u Ivana Grgića.

Dana 05. ožujka 2019. prvooptuženik Marko Carević oslobođen je optužbe dok je drugooptuženi Ljuban Linta oglašen krivim i osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Vijeće je prihvatilo iskaze svjedoka da je upravo opt. Linta ubio 83- godišnjeg starca dok tijekom dokaznog postupka nisu iznijeta ključna svjedočenja koja bi podvrdila da je prvooptuženi Carević kao zapovjednik postrojbe tzv. Teritrijalne obrane Gornji Sjeničak naredio opt. Linti da starca liši života. Naime, dvojica krunskih svjedoka tijekom istrage su tertila Carevića, no njihovom ispitivanju nisu nazočili branitelji optuženika. Jedan od te dvojice svjedoka u međuvremenu je preminuo pa se tijekom rasprave nije mogao ponovo ispitati u prisutnosti branitelja optuženika.

Opt. Carević tijekom suđenja se branio sa slobode dok  drugooptuženik živi na teritoriju Republike Srbije i nedostupan je hrvatskom pravosuđu.