hr | en

Rijeka, 30.05.2022.

Opt. Marko Carević (67), ratni pripadnik čete Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak na karlovačkom području, u ondašnjem sastavu tzv. SAO Krajine, osuđen je u ponovljenom postupku na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presudu je donijelo vijeće  Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić.

Opt.  Carević, koji se branio sa slobode i uredno dolazio na rasprave, nije se pojavio na objavi presude.

Zagreb, 26.03.2021.

Vrhovni je sud u povodu žalbi stranaka djelomično ukinuo, a djelomično potvrdio presudu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Odlukom Vrhovnog suda od  18.03.2021. za osuđujući dio prvostupanjske presude odbijena je žalba optuženika i potvrđena prvostupanjska presuda, a za oslobađajući dio prihvaćena je žalba državnog odvjetnika i ukinuta prvostupanjska presuda.

Prvostupanjski postupak:

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Rijeci, od 05.03.2019., I. opt. Marko Carević oslobođen je optužbe za ratni zločin protiv civila dok je II. opt. Ljuban Linta, kojem je postupak priveden u odsutnosti, oglašen krivim i osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Kablaru pokraj Karlovca

Županijski sud u Rijeci

Broj predmeta:  K-rz-1/15

Vijeće za ratne zločine: Ika Šarić predsjednica

Optužnica: K-DO-32/13-IV, od 23. lipnja 2014.

Optužnicu zastupa:Doris Hrast, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Rijeci

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, čl.120. st.1. OKZRH

Optuženci: Marko Carević, brani se sa slobode, i Ljuban Linta, sudi mu se u odsutnosti

Žrtve: Ivan Grgić, ubijen
Opis kaznenog djela:
Prvooptuženik se tereti kao zapovjednik vojne formacije, za smrt 83-godišnjeg starca u mjestu Kablar početkom listopada 1991. godine. Tada je navodno zapovjedio dvije godine mlađem vojniku, Ljubanu Liniti ubojstvo starca hrvatske nacionalnosti kojega su bili zarobili, što je ovaj i učinio ispalivši iz neposredne blizine neutvrđeni broj streljiva iz automatske puške u Ivana Grgića.

Rasprava je na Županijskom sudu u Rijeci započela 2017. Dana 05. ožujka 2019. prvooptuženik Marko Carević oslobođen je optužbe dok je drugooptuženi Ljuban Linta oglašen krivim i osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Vijeće je prihvatilo iskaze svjedoka da je upravo opt. Linta ubio 83- godišnjeg starca dok tijekom dokaznog postupka nisu iznijeta ključna svjedočenja koja bi potvrdila da je prvooptuženi Carević kao zapovjednik postrojbe tzv. Teritorijalne obrane Gornji Sjeničak naredio opt. Linti da starca liši života. Naime, dvojica krunskih svjedoka tijekom istrage teretila su Carevića, no njihovom ispitivanju nisu nazočili branitelji optuženika. Jedan od te dvojice svjedoka u međuvremenu je preminuo pa se tijekom rasprave nije mogao ponovo ispitati u prisutnosti branitelja optuženika.

Opt. Carević tijekom suđenja se branio sa slobode dok  II. opt. Linta živi na teritoriju Republike Srbije i nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova